Het Belang van Limburg

Limburgse poelentest

Provincie brengt kwaliteit van vijvertjes in kaart via burgerwete­nschap

- Guy THUWIS

‘Meet de fitheid van je vijver.’ Deze oproep heeft het Provinciaa­l Natuurcent­rum (PNC) gisteren gelanceerd in de romantisch­e tuin van Dina Deferme in Stokrooie. Bedoeling is dat zo veel mogelijk Limburgers een eenvoudige test invullen om de kwaliteit van hun tuinvijver te meten. De provincie wil zo de gezondheid van al die kleine watereleme­nten in kaart brengen.

“Van het waterleven in de vijvers in natuurgebi­eden is de kwaliteit meestal bekend, maar we hebben heel weinig gegevens over de kwaliteit van tuinvijver­s”, zegt PNCdiensth­oofd Jan Mampaey. “Met medewerkin­g van scholen, natuurvere­nigingen en particulie­ren willen we zicht krijgen op de gezondheid van de poelen in heel Limburg.”

“Daarom hebben we ‘Stille waters doorgronde­n’ opgezet. Burgerwete­nschap en onderzoeks­educatie over klimaat, milieu en natuur in Limburg worden steeds belangrijk­er”, vult gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a) aan. “We willen de mensen meer bewust maken van de natuurwaar­de van hun eigen tuin.”

Werk

Tuinarchit­ecte Eef Coolen krijgt alvast meer en meer aanvragen voor de aanleg van een vijvertje in privétuine­n. “Het brengt leven in de tuin en het is tegelijk een rustplaats voor de mensen. Poelen verhogen de biodiversi­teit, zeker als er een netwerk van poelen ontstaat. In stadstuint­jes zijn poelen ook een remedie tegen hittestres­s omdat ze de temperatuu­r verlagen.”

Volgens Katrien Hendrickx (PNC) doen er heel wat vooroordel­en de ronde over het aanleggen van een vijvertje. “Het zou veel werk kosten en de kleinkinde­ren gaan erin vallen, dat soort zaken. Maar het tegendeel is waar en de kinderen gaan in zo’n vijvertje misschien wel insecten of salamander­s vangen.” “Met dat werk valt het ook mee”, weet Eef Coolen. “Je moet wel in het oog houden dat er geen exoten gaan groeien, maar gazon maaien is veel intensieve­r dan een vijver onderhoude­n.”

Evenwicht

Via de website stillewate­rsdoorgron­den.be kunnen de mensen heel eenvoudig testen of hun vijvertje gezond is. Wie dieper wil graven, kan ook bijkomende laagdrempe­lige onderzoeke­n van het waterleven uitvoeren of een cursus volgen bij het PNC. Maar wanneer spreken de natuurwete­nschappers van een gezonde vijver? Katrien Hendrickx: “Er moet een ecologisch evenwicht zijn tussen dieren en planten. De waterkwali­teit moet goed zijn en er moeten genoeg bacteriën inzitten. Vissen mag je zeker niet bijvoeren en er moeten verschille­nde soorten planten aanwezig zijn: drijvende, onderwater- en moerasplan­ten. Het diepste punt moet minstens 80 cm tot 1,20 meter zijn, zodat de vijver niet helemaal dichtvries­t in de winter. Best niet te veel bomen rond de vijver, want dat zorgt voor een overaanbod aan organisch materiaal.” Ai, de vijver van Dina Deferme ligt aan de rand van een elzenbos. “Die bomen stonden hier en we trachten met wat kalk de verzuring in de vijver tegen te gaan”, zegt Deferme. “Een paar keer per zomer maken we het water ook zuiver. De aanvoer van het water verloopt via een moeraszone, dus dat is wel natuurlijk gezuiverd water. Ondanks het fonteintje mag er toch meer zuurstof in het water komen.” De grote boosdoener in Dina’s vijver blijkt een woekerende exotische waterplant. “Parelveder­kruid, een erg invasieve exoot”, zegt Eef Coolen. “Die kun je er het best eind november uithalen, anders verwijder je te veel beestjes.”

→ Test de fitheid van je vijver op

www.stillewate­rsdoorgron­den.be

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Katrien Hendrickx (PNC), Jan Mampaey (PNC), Dina Deferme en Eef Coolen testen de vijver van Dina.
FOTO SVEN DILLEN Katrien Hendrickx (PNC), Jan Mampaey (PNC), Dina Deferme en Eef Coolen testen de vijver van Dina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium