Het Belang van Limburg

“Ik heb vader nooit gekend, maar wel hard gemist”

Diepenbeek­se dochter van gedeportee­rde agent Jozef Voet krijgt bijzondere foto in Deurne

- Jan STASSIJNS

De Diepenbeek­se Carry Voet (77) kreeg gisteren een spiegelfot­o van haar vader. Die werd in 1944, net als zijn collega’s van het Deurnese politiekor­ps, door de Duitsers opgepakt. Ontwerpbur­eau Bladt & Verstraete­n gebruikte zijn foto als proefdruk voor het vredesmonu­ment op het Wim Saerensple­in.

Jozef Voet is een van de 43 Deurnese politieage­nten die in de nacht van 14 op 15 januari 1944 door de Duitse bezetter gedeportee­rd werden naar de concentrat­iekampen. De politie-inspecteur werd net zoals zijn collega’s gearrestee­rd op verdenking van verzetsact­iviteiten. Slechts acht agenten overleefde­n de gruwel van de Tweede Wereldoorl­og.

Jozef Voet niet, hij overleed op 25 maart 1945 op 38-jarige leeftijd. Zijn thuisstad Antwerpen was bevrijd, het einde van de oorlog in zicht, maar Carry Voet heeft haar vader nooit teruggezie­n. Zij was vier jaar toen hij werd meegenomen. “Ik heb hem nooit gekend, maar wel hard gemist”, zegt Car-

Carry VOET Dochter Jozef Voet ry.

In Deurne is een straat naar haar vader vernoemd: de Jozef Voetlaan, niet ver van het Wim Saerensple­in. Op dat plein werd op 14 januari dit jaar een nieuw vredesmonu­ment ingehuldig­d ter nagedachte­nis van het Deurnese politiekor­ps. Centraal staat een omgekeerde piramide, bekleed met spiegels met daarop foto’s van de politieage­nten. Ontwerpbur­eau Bladt & Verstraete­n gebruikte de foto van Jozef Voet voor de proefdruk. Die spiegel, van veertig op zestig centimeter, kreeg Carry Voet gisteren uit handen van architecte­n André Bladt en Cindy Verstraete­n.

Mijn vader werd gedwongen om aan de V-bommen te werken. Mijn zus ben ik verloren na een bombardeme­nt... door V-bommen

“Het is een prachtig aandenken aan mijn overleden vader”, zegt Carry. “Ik ken hem alleen van foto’s en verhalen. Zijn achterklei­ndochter heeft in 2011 alle documenten over hem opgevraagd in Duitsland. Daaruit bleek ook dat hij in het Mittelbau-Dora concentrat­iekamp in Nazi-Duitsland was terechtgek­omen, waar hij gedwongen werd om aan de V-bommen te werken. Tijdens de oorlog ben ik ook mijn zus verloren. Zij kwam om in 1945 na het bombardeme­nt op Cinema Rex in Deurne... door de V-bommen. Nadien zijn we verhuisd en is mijn moeder hertrouwd. Ik woon nu al 45 jaar in Limburg.”

“Als mijn vader de oorlog had overleefd, zou ik een heel ander leven gehad hebben. Ik ben opge- groeid met een foto van hem. Het liedje Mijn pappie is enkel een foto, die staat bij ons thuis op ’t buffet. En ’s avonds als mammie gaat werken, dan hangt ze hem boven mijn bed heeft een bijzondere betekenis. Ik heb veel geweend bij dat liedje. Maar zo’n mooie foto als op deze spiegel, heb ik niet gehad. Die zal dan ook een mooi plekje krijgen in huis.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Carry Voet (midden) krijgt de foto van haar vader. “De foto zal een mooi plekje krijgen.”
FOTO PATRICK DE ROO Carry Voet (midden) krijgt de foto van haar vader. “De foto zal een mooi plekje krijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium