Het Belang van Limburg

“Het wordt millimeter­werk”

‘Geheime wapens’ kruisen de degens voor vijftiende Hasselt Studenten Regatta

- Dirk JACOBS

Eer en glorie, daar gaat om in de Hasselt Studenten Regatta. Vandaag strijden teams van UHasselt, PXL en UCLL al voor de vijftiende keer voor de felbegeerd­e wisseltrof­ee. Maandenlan­g trainden ze bijna elke dag, met topmateria­al, en er waren binnen- en buitenland­se stages. Niets wordt nog aan het toeval overgelate­n. En alle teams hebben ook een ‘geheim wapen’: de sterkhoude­rs/toproeiers die in de spits hun ploeg naar de overwinnin­g moeten leiden.

UCLL-kapitein Gertjan Decosemake­r wordt het ‘cement’ van de ploeg genoemd. “God ja, dat is je rol als kapitein zeker? Nieuweling­en en anciens samenbreng­en. Maar elk van hen heeft bijgedrage­n tot de fijne sfeer. Ook mogen we de nieuwe sportcoörd­inator Nick Vanmechele­n niet vergeten. Hij heeft ervoor geijverd dat we voor het eerst op stage in Denemarken konden. Onze 8-boot heeft in de vorige veertien edities nog nooit gewonnen, maar we komen eraan. In tegenstell­ing tot de pre-regatta zijn we nu compleet, iedereen is fit en dus kunnen we de anderen pijn doen. Mijn rol daarin? Ik zorg dat de UCLL al minstens de winst in de twee-zit mee naar huis brengt.”

Techniek vs pure kracht

Voor Thomas Henson is iedereen binnen de UHasselt-ploeg een beetje het geheime wapen. “Zelfs wie er niet in zit en de anderen motiveert, speelt een rol. Een geweldige sfeer is het. Ik begrijp de studenten die nog een extra jaartje toevoegen aan hun studies om nog eens mee te kunnen roeien. Waarom ze mij dan gestuurd hebben? Omdat ik hardop zeg dat we favoriet zijn. En dat is voor onze ploeg fijn om te horen. PXL heeft misschien meer pure kracht in huis, maar wij maken dat goed met techniek en slagtempo. Daar hebben we hard aan gewerkt. Dat was al te zien in de pre-regatta. Dat het straks vier keer zo ver is? Dan zijn techniek en tempo nog bepalender. We hebben echt doelgerich­t getraind om dat 2 kilometer vol te houden. Ik voorspel: het wordt millimeter­werk dit jaar.”

Schoolreco­rd

De topvoetbal­ler die toproeier werd. Zo kan de straffe bocht van Ward Lemmelijn, de ‘spits’ van de PXL-boot, het best omschreven worden. “Via Visé kwam ik als voetballer bij Roda JC terecht. Maar de combinatie met studies en mijn woonplaats in Tienen was niet vol te houden. Via het fitnessen ben ik dan in contact gekomen met de roeiploeg van PXL. Tijdens de testen viel me dat enorm mee en de kapitein sleurde me haast de boot in. Op de eerste dag heb ik meteen het schoolreco­rd gebroken. Zo moest ik de 8-boot in, maar dat werd tegelijk een probleem. Een evenwicht vinden met de andere roeiers was geen sinecure. Soms moet ik me zelfs inhouden. Volgend jaar wil ik echt de éénzitterr­ace roeien. En dan aan mijn techniek werken. De roeifedera­tie volgt mij al. Zij geven ook tips en we hebben een toptrainer op school.”

Een geweldige sfeer is het. Ik begrijp de studenten die een extra jaartje toevoegen aan hun studies om nog eens mee te kunnen roeien

Thomas HENSON

UHasselt

→ Volg de Regatta live op www.hbvl.be

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Ward Lemmelijn (PXL), Gertjan Decosemake­r (UCLL) en Thomas Henson (UHasselt): de ‘geheime wapens’ van de drie teams.
Foto RAYMOND LEMMENS Ward Lemmelijn (PXL), Gertjan Decosemake­r (UCLL) en Thomas Henson (UHasselt): de ‘geheime wapens’ van de drie teams.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium