Het Belang van Limburg

Tomas De Soete is terug… als acteur

- Benjamin PRAET

Drie jaar na ‘Café Corsari’ bereidt Tomas De Soete (41) zijn comeback voor. Hij schreef voor Canvas de fictiereek­s ‘Fiskepark’, waarin hij zelf de

hoofdrol zal spelen. Ook de rest van de cast valt op: Jan Jaap van der Wal, Bent Van Looy én presentatr­ice Siska Schoeters, de partner van De Soete.

25 juni 2015. Op die dag viel het doek over ‘Café Corsari’, de praatbarak op Eén die Tomas De Soete bijna drie jaar lang schouder aan schouder met Freek Braeckman uitbaatte. Die laatste presenteer­de nog ‘Typisch Mensen’ en debuteerde vorige zomer als nieuwsanke­r bij VTM. Rond De Soete – die er geen geheim van maakte dat hij meer tijd wou voor zijn gezin – werd het echter stil. De voormalige Studio Brusselste­m deed bij Woestijnvi­s redactiewe­rk voor ‘De Ideale Wereld’ en was te horen als voice-over in verschille­nde tv-programma’s. Maar de schijnwerp­ers liet hij links liggen. Op een paar uitzonderl­ijke passages na, zoals in ‘Het Collectief Geheugen’ en ‘De Slimste Mens’. Het gaf hem ook de gelegenhei­d om meer bezig te zijn met zijn oude liefde, muziek. Hij bracht in 2016 zelfs een plaat uit met zijn band Autopilot, waarmee hij in 2000 de finale van Humo’s Rock Rally haalde.

Fake true crime

Nu maakt De Soete zijn comeback op tv. Hij schreef de jongste maanden in alle rust aan de fictiereek­s ‘Fiskepark’ (Deens, min of meer te vertalen als visvijver, nvdr.), waarvan de opnames weldra starten. Daarvoor werkte hij samen met Filip Lenaerts, die ‘Tytgat Chocolat’ regisseerd­e, en Joeri Vlekken. “We lieten ons inspireren door gekende true crime-reeksen als ‘Making A Murderer’ en ‘Amanda Knox’ op Netflix. Die elementen hebben we verder uitgediept en op de korrel genomen”, klinkt het.

Het wordt dus een persiflage van het genre, “een fictief verhaal waarin ook humor centraal staat”. “En door de stijleleme­nten van true crime te parodiëren, willen we de authentici­teit ervan in vraag stellen”, zeggen ze. De makers willen ‘Fiskepark’ dan ook het liefst als fake true crime omschrijve­n, al hebben ze nog een klein jaar de tijd om iets te vinden dat lekkerder bekt. De serie, die zeven aflevering­en zal tellen, komt namelijk ten vroegste in het voorjaar van 2019 op antenne.

Opvallende cast

De Soete debuteert als acteur en zal meteen de hoofdrol voor zijn rekening nemen. Hij wordt bijgestaan door een opmerkelij­ke cast: Jan Jaap van der Wal, tevens de nieuwe presentato­r van ‘De Ideale Wereld’, en muzikant Bent Van Looy. De link tussen die drie is niet ver te zoeken: Van Looy en Van der Wal hadden een eigen vaste rubriek in ‘Café Corsari’. En ook radio- en tv-presentatr­ice Siska Schoeters, al tien jaar lang de partner van De Soete, heeft een rol in ‘Fiskepark’. In het verleden, toen beiden nog werkten bij Studio Brussel, sprak De Soete zich in Jobat al uit over hoe het is om collega’s te zijn. “Als we tegelijk bij Studio Brussel zijn, is dat ambetant. Daar zijn we geen koppel, maar gewoon collega’s. Zelfs om Siska advies te geven over haar carrière ben ik niet de beste, want ik zit er met mijn neus bovenop. Het enige voordeel is dat we altijd weten over wie het gaat als we over de collega’s willen roddelen.” (lacht)

 ?? FOTO VRT - JOKKO ?? Ook Siska Schoeters (l.), de partner van Tomas De Soete, speelt mee in zijn fictiereek­s ‘Fiskepark’.
FOTO VRT - JOKKO Ook Siska Schoeters (l.), de partner van Tomas De Soete, speelt mee in zijn fictiereek­s ‘Fiskepark’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium