Het Belang van Limburg

Joeri (20) wil glimlach terug na zwaar ongeval

-

Er komt een tweede seizoen van ‘Vandaag over een

Jaar’, het programma op Eén waarin Cath Luyten met gewone Vlamingen praat die buitengewo­ne plannen of ambities hebben. In de aflevering van vanavond is verkeerssl­achtoffer Joeri Verbeeck (20) te gast.

Mensen die zichzelf een jaar de tijd geven om iets bijzonders te realiseren: naar hen is Cath Luyten op zoek voor het tweede seizoen van ‘Vandaag over een Jaar’. “Ik ben ervan overtuigd dat heel wat mensen bij het kijken in hun zetel thuis ook het idee kregen om hun tanden ergens in te zetten. Die dromen mogen ze ons zeker laten weten en wie weet zitten we volgend jaar samen op de zetel.”

Twintig operaties

Maar intussen gaat Luyten dus nog even verder met de eerste reeks aflevering­en. Zo verwelkomt ze vanavond de 20-jarige Joeri Verbeeck uit Heule. Hij raakte in april 2015 betrokken bij een dodehoekon­geval: toen hij in Kuurne met de fiets een kruispunt overstak, werd hij geraakt door een vrachtwage­n en zeshonderd meter tussen de wielassen meegesleur­d. Hij raakte zwaargewon­d aan het hoofd en verloor zijn linkeroog. Zijn rechterarm moest worden geamputeer­d, net als een aantal vingers van zijn linkerarm. De jongen had ook brandwonde­n, een gebroken onderbeen en ribben en een klaplong. Na zo’n twintig operaties en een lange revalidati­e is Joeri te gast bij Cath Luyten om zijn wens uit te spreken: hij wil na een aantal nieuwe operaties in het gezicht opnieuw een volledige glimlach hebben.

In het UZ Gent krijgt Joeri een nieuwe oogkas met een kunstoog en wordt een gat in zijn schedel dichtgemaa­kt. De jongen blijft er heel rustig onder en is vastberade­n om zijn leven terug op de rails te krijgen; in 2016 ging hij al terug naar school. Voor Joeri werden ook tal van benefieten georganise­erd, onder meer om zijn bionische arm mee te bekostigen.

→ Inschrijve­n voor het tweede seizoen kan via

één.be/vandaagove­reenjaar.

 ?? Tom DE LEUR
FOTO VRT ?? Joeri uit Heule hoopt vandaag over een jaar opnieuw een volledige glimlach te hebben.
Tom DE LEUR FOTO VRT Joeri uit Heule hoopt vandaag over een jaar opnieuw een volledige glimlach te hebben.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium