Het Belang van Limburg

Het succesrece­pt van dj-duo Joyhauser

Joyhauser!?

-

BILZEN - U heeft misschien nog nooit van hen gehoord, maar waarschijn­lijk bent u al wel eens uit de bol gegaan op hun stevige technomuzi­ek: het Bilzerse dj-duo Joyhauser. Na jaren aan de weg te timmeren, draaien Joris Cielen en Stijn Vanspauwen nu in de belangrijk­ste technoclub­s en op de grootste festivals. Wij vroegen hen om de keukengehe­imen achter hun succesrece­pt te onthullen.

Heb een eigen smoel

De melodieuze techno van Joyhauser valt meteen op. “Ons geluid is de gulden middenweg tussen onze voorkeuren: Stijn houdt meer van het melodieuze, ik ben meer voor het harde werk”, aldus Joris. “We hebben ondertusse­n de balans gevonden tussen die twee, en dat werkt.”

“We zijn altijd ons ding blijven doen”, zegt Joris. “Toen we begonnen, zat techno in een dip. In Limburg had je het Atmoz-geluid en de Versuz, that’s it. Terwijl het genre nu op Tomorrowla­nd een grote plaats krijgt, en een festival als Extrema Outdoor een zegen is voor techno.”

Een identiteit is alles

Komt ook bij die smoel kijken: een présence. “Er komt zoveel bij kijken: je moet én dj én producer van je eigen werk zijn”, zegt Joris. “En je moet nu eenmaal actief zijn op sociale media om erbovenuit te steken. Een evenementj­e posten, dat interessee­rt mensen niet. Ze willen weten hoe je nacht eruitziet”, aldus Stijn. “Op dat vlak zijn we ook bijgedraai­d ten opzichte van vroeger: de oudere generatie durft zich er nog tegen te verzetten, maar het is nu eenmaal een harde business.”

Doe een dutje vooraf

Joris en Stijn draaien in het weekend vaak lange nachten. “Vorige week nog moesten we in Café d’Anvers van vijf tot zeven uur ’s ochtends draaien. Hoe je je daarop voorbereid­t? Twee uurtjes uw ogen dichtdoen, helpt al veel. En we eten ook niets zwaar, daarvan word je alleen maar lomer. Ondertusse­n zijn we dat ritme gewend. Al blijft het bevreemden­d om, als je net wakker bent, ergens toe te komen waar iedereen aan het feesten is. Het is een kwestie van die knop meteen om te draaien. Al helpt een gin-tonic altijd.”

Houd uw publiek in het oog

Vliegt Joyhauser er meteen stevig in? “Dat hangt af van het uur waarop we draaien: is dat vroeg of laat op de avond, voor of na de headliner? Je merkt meteen of iets werkt of niet”, zegt Stijn. “Door de reactie van het publiek, of armen al dan niet de lucht ingaan. Dan is het kwestie van zo snel mogelijk erop in te spelen: ga je harder draaien, of net melodische­r? Met techno kan

je gelukkig veel kanten uit.”

Durf al eens ‘Bonzai Channel One’ te draaien

“Een gemiddelde set duurt twee uur. Dat verkiezen we ook, zo kan je veel beter zwaartepun­ten in je set leggen”, aldus Stijn. “Maar het is niet dat onze set op voorhand in steen gebeiteld is: de grote lijn is uitgezet, al de rest is improvisat­ie”, zegt Joris. Daarbij blijkt dat afwijken van het vertrouwde pad vaak het best werkt. “Je moet echt verder kijken dan de Techno Top 100. Ook ons eigen werk scoort heel goed, dat is wel een opsteker. Af en toe steken we er ook een klassieker in: een stevige jaren-90-plaat, bijvoorbee­ld. en als we om 7 uur ’s ochtends de allerlaats­te mogen opleggen, durven we gerust zelfs met een ‘Bonzai Channel One’ te eindigen.”

Oogjes open, snavels toe

“Als dj zie je gekke dingen voor je draaitafel gebeuren”, aldus Joris. “Ik herinner me nog een keer in Labyrinth in Hasselt dat er plots een meisje met een brandende kaars door het publiek onze richting uitkwam. We zagen dat kolkend vet stilaan op ons materiaal druppen. (lacht) Voor de rest vinden we dat het tot de privésfeer behoort: iedereen heeft het recht om eens uit de bol te gaan. Zolang het publiek zich amuseert - en de boel niet afbreekt -, zijn we tevreden.” Bilzers techno-duo bestaande uit Stijn Vanspauwen (29) en Joris Cielen (28). De twee leerden elkaar kennen op school en deelden een liefde voor techno. Begonnen als dj’s op plaatselij­ke feestjes, zijn ondertusse­n resident dj bij Labyrinth Club en graag geziene gasten in de grootste Belgische (Café d’Anvers, Fuse) en Europese clubs, én op de festivals. Draaien hun pompende techno deze zomer onder meer op Extrema Outdoor (18/5), Floorfille­r (19-21/7) in Bilzen, Tomorrowla­nd (22/7), Solar Festival (4/8) in Roermond en Pukkelpop (16/8).

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium