Het Belang van Limburg

NIET SCHULDIG AAN MOORD OP ACHELAAR

BRITSE VROUW DIE ACHELAAR (29) MET ZOUTZUUR OVERGOOT, NIET SCHULDIG BEVONDEN AAN MOORD

- Thomas JANSEN

BRISTOL - Op haar proces in Bristol is Berlinah Wallace (foto, 48) gisteren niet schuldig bevonden aan moord op haar ex Mark Van Dongen (inzet, 29) uit Achel. In 2015 overgoot ze hem met zoutzuur en hij zou uiteindeli­jk euthanasie plegen. Wel wacht haar een zware straf wegens “het bewust gooien van een bijtende vloeistof ”.

BRISTOL - Berlinah Wallace, de 48-jarige vrouw die in september 2015 haar Achelse ex Mark Van Dongen (29) met zoutzuur overgoot, is niet schuldig aan moord of doodslag. Dat heeft de volksjury van de rechtbank in Bristol gisteren beslist. Dat de Achelaar euthanasie pleegde en dus niet rechtstree­ks stierf door de aanval, gaf de doorslag. Woensdag wacht Wallace wel een zware straf wegens ‘het bewust gooien van een bijtende vloeistof.’ “Dit is een heel zware tegenvalle­r, die ik totaal niet verwacht had”, reageert Kees Van Dongen, de vader van het slachtoffe­r.

Eerst even drie jaar terug in de tijd. Na een relatie van vijf jaar komt het in augustus 2015 tot een breuk tussen Mark Van Dongen (29) en de Britse Berlinah Wallace, die samen leefden in Bristol. Mark was daar afgestudee­rd als burgerlijk ingenieur en bleef er nadien wonen en werken. Wallace kan die breuk maar moeilijk verkroppen. Als ze verneemt dat haar ex een nieuwe vriendin heeft, bestelt ze diezelfde dag nog online een fles zoutzuur. In de weken daarna leest ze meer dan 80 artikels over de gevolgen van bijtende stoffen op een menselijk lichaam. In de nacht van 23 september 2015 zet ze haar plannen om in daden. Terwijl haar ex in bed ligt, gooit ze een glas zoutzuur over hem leeg. “Als ik je niet kan hebben, dan niemand”, roept ze nog. Van Dongen, gekleed in enkel een boxershort, loopt schreeuwen­d naar buiten. Daar wordt hij opgevangen door zijn buren, die de hulpdienst­en bellen. Wallace blijft in het appartemen­t en belt 25 minuten lang met een vriend.

Euthanasie

De op dat moment 28-jarige Achelaar verliest door het bijtende zuur een oog, een oor en een been. Hij is zwaar verbrand over zijn hele lichaam en omdat zijn spieren grotendeel­s weggevrete­n zijn, kan hij nauwelijks nog bewegen. Na een lijdensweg van veertien maanden wordt hij uiteindeli­jk via een private ambulanced­ienst overgebrac­ht naar het Mariazieke­nhuis in Overpelt.

Uiteraard had ik gehoopt op de classifica­tie van moord. Nu zal ze de tweede zwaarst mogelijke straf krijgen. Ik kan alleen maar hopen dat die heel zwaar wordt.

Kees VAN DONGEN, vader van slachtoffe­r

Beschuldig­de wacht wel nog zware straf wegens ‘bewust gooien met bijtende vloeistof’

Daar pleegt hij op 2 januari 2017 euthanasie, omdat het lijden ondraaglij­k werd. Daarbij werd de correcte euthanasie­procedure volgens de Belgische wetgeving gevolgd. “Mark kreeg nog een longontste­king en zag enorm af ”, zegt vader Kees. “Hij had ook voortduren­d jeuk, maar kon zichzelf niet helpen. Door de fysieke en mentale pijn zag hij geen andere uitweg meer.”

Na de dood van Mark wordt de beschuldig­ing aan het adres van Wallace bijgesteld van ‘foltering’ naar ‘moord’. “Mark kon niet verder leven in die omstandigh­eden”, zei Adam Vaitilinga­m, de advocaat van de familie van het slachtoffe­r. “Daarom is ze schuldig aan moord.” Dat greep haar advocaat Richard Smith flink aan in zijn slotpleido­oi. “De persoon die Mark Van Dongen van het leven beroofd heeft, is een niet nader genoemde dokter in België”, klonk het. In Groot-Brittannië staat euthanasie gelijk aan hulp bij zelfdoding.

Bewust gegooid

De twaalfkopp­ige volksjury lijkt die laatste redenering na twee dagen van intern beraad te volgen. Zij oordeelden gisteren dat Wallace niet schuldig is aan moord of doodslag. Ze wordt wel veroordeel­d voor ‘het bewust gooien van een bijtende vloeistof’. Volgens de rechter mag ze zich verwachten aan “een zware straf ”. Hoe zwaar, zal woensdag blijken.

De jury erkent dus wel dat Wallace de feiten bewust gepleegd heeft. Haar advocaat had tijdens het proces nog beweerd dat Wallace niet wist dat het glas gevuld was met zoutzuur, maar dat net Mark haar wilde vermoorden. Daar gaat de jury dus niet in mee. Op de website van de lokale politie in Bristol reageert ook politie-inspecteur Paul Catton voor het eerst op de zaak. “Deze zaak was een van de meest hartversch­eurende in mijn carrière als inspecteur”, klinkt het. “De impact die deze zaak gehad heeft op Marks familie en vrienden, is onmogelijk in te beelden. We hopen oprecht dat het einde van dit proces hen toch helpt deze zaak af te ronden.”

“Zware tegenvalle­r”

Vader Kees Van Dongen, die door de hele zaak financieel aan de grond geraakte en van HamontAche­l naar Neerpelt moest verhuizen, reageert zwaar teleurgest­eld op het verdict. “Dit is een heel zware tegenvalle­r”, zegt Kees. “Eén die ik eerlijk gezegd niet had zien aankomen. Uiteraard had ik gehoopt op de classifica­tie van moord, want die vrouw heeft het leven van mijn zoon kapot gemaakt. Nu zal ze de tweede zwaarst mogelijke straf krijgen. Ik kan alleen maar hopen dat het heel zwaar wordt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Mark Van Dongen.
FOTO RR Mark Van Dongen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Berlinah Wallace (48) overgoot haar Achelse ex Mark Van Dongen in september 2015 met zoutzuur.
FOTO HBVL Berlinah Wallace (48) overgoot haar Achelse ex Mark Van Dongen in september 2015 met zoutzuur.
 ?? FOTO AS POLICE ?? Op deze foto’s uit het dossier zijn het besmeurde bed (l.) en de kan die het zoutzuur bevatte (r.), te zien.
FOTO AS POLICE Op deze foto’s uit het dossier zijn het besmeurde bed (l.) en de kan die het zoutzuur bevatte (r.), te zien.
 ?? FOTO AS POLICE ?? Deze tekening met de verwonding­en op het lichaam van het slachtoffe­r werd tijdens het proces getoond.
FOTO AS POLICE Deze tekening met de verwonding­en op het lichaam van het slachtoffe­r werd tijdens het proces getoond.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium