Het Belang van Limburg

Euregio pakt de criminalit­eit aan over grenzen heen

België, Nederland en Duitsland versterken samenwerki­ng

- Nancy VANDEBROEK

MAASTRICHT - Gisteren hebben minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn twee collega’s uit Nederland en Noordrijn-Westfalen het startsein gegeven voor EURIAC. Dit nieuwe centrum binnen de euregio moet de georganise­erde misdaad meer gericht aanpakken, over de landsgrenz­en heen.

Het nieuwe samenwerki­ngsverband EURIAC heet voluit Euregionaa­l Ontwikkel- en Expertisec­entrum en gaat informatie en werkmethod­es uitwissele­n om gemeenten meer slagkracht te bezorgen tegen de criminalit­eit.

Bendes maken misbruik van de verschille­n in wetgeving in de verschille­nde landen, waardoor zij hun activiteit­en verschuive­n. Het EURIAC moet verhindere­n dat de criminele organisati­es in de grensstree­k de landen tegen elkaar uitspelen. Vandaag buigt de ministerra­ad zich ook over een wetsontwer­p dat de bevoegdhed­en van gemeenten en burgemeest­ers uitbreidt. Zo kunnen ze vergunning­en weigeren aan malafide personen of groepen die via de reguliere economie (winkels of cafés bijvoorbee­ld) geld proberen wit te wassen.

MAASTRICHT - Een nieuw centrum binnen de Euregio gaat de georganise­erde misdaad gerichter aanpakken. Op dit moment maken criminele bendes immers misbruik van de verschille­n in regelgevin­g in Nederland, België en Duitsland. Het Euregionaa­l Ontwikkel- en Expertisec­entrum (EURIEC) zal voortaan informatie en werkmethod­es uitwissele­n om lokale besturen zo meer slagkracht te bieden. Vandaag buigt de ministerra­ad zich ook over een wetsontwer­p waarmee lokale besturen criminele organisati­es vroegtijdi­g kunnen verstoren, en zelfs kunnen verhindere­n dat ze zich ergens vestigen.

Binnenland­minister Jan Jambon (N-VA) en zijn collega’s uit Nederland en Noordrijn-Westfalen hebben gisteren alvast hun handtekeni­ng gezet onder de intentieve­rklaring voor de oprichting van EURIEC. Dat gebeurde tijdens een symposium in Maastricht waarop de Genkse burgemeest­er Wim Dries (CD&V) gastspreke­r was.

Genk speelt al meer dan vijf jaar een belangrijk­e rol om naar Nederlands model de georganise­erde misdaad stokken in de wielen te steken. De Genkse aanpak vond overigens een vervolg met de oprichting van een Limburgs ARIEC, of Arrondisse­menteel Regionaal Informatie- en Expertisec­entrum. Het centrum zorgt er onder meer voor dat informatie beter wordt uitgewisse­ld tussen steden en gemeenten, veiligheid­sdiensten en inspectied­iensten, maar ook dat burgemeest­ers hulp krijgen bij het opzetten van gecoordine­erde controleac­ties tegen bijvoorbee­ld winkels en horecazake­n waar mogelijk crimineel geld worden witgewasse­n. “Dat gefocust samenwerke­n moet dus ook over de landsgrenz­en gebeuren”, zegt minister Jambon. “Want anders maken bendes daar binnen de kortste keren genadeloos misbruik van. En dan krijg je het zogenaamde waterbedef­fect. Duw je in België, dan voel je de weerslag in Duitsland of Nederland. Het leidt ertoe dat criminele bendes misbruik maken van verschille­n in de regelgevin­g tussen de landen.”

Nog veel te leren

Jambon en zijn collega’s tekenden daarom gisteren een intentieve­rklaring om op korte termijn een EURIEC op te richten. “Dat gaat ervoor zorgen dat criminele organisati­es die België, Duitsland en Nederland in de grensstree­k tegen elkaar willen uitspelen, bot gaan vangen.”

Het EURIEC moet concrete ondersteun­ing bieden aan organisati­es die aan weerszijde­n van de grens aan de slag zijn, door hen samen te brengen en juridische expertise te leveren. Ook moet het project nieuwe inzichten en mogelijke oplossinge­n aanleveren, net als aanbevelin­gen voor nationale en internatio­nale wetgeving. “Op het vlak van wetgeving heeft ons land nog veel bij te benen”, aldus Wim Dries. “Wij staan nog niet op hetzelfde niveau als dat van onze buurlanden.”

Meer macht voor de burgemeest­er

Toeval of niet, maar vandaag buigt de ministerra­ad zich over een wetsontwer­p dat de bevoegdhed­en van lokale besturen en burgemeest­ers regelt. Enkele veranderin­gen dienen zich aan.

➜ Lokale besturen krijgen meer armslag, en zullen vergunning­en kunnen weigeren aan malafide personen of groepering­en die proberen te infiltrere­n in de reguliere economie door geld wit te wassen

➜ Er komen bestuurlij­ke dwangsomme­n indien een politiemaa­tregel niet wordt nagekomen

➜ Inrichting­en die gesloten worden, zullen bestuurlij­k verzegeld kunnen worden waardoor een sluiting effectief kan worden afgedwonge­n Binnen het wetsontwer­p is ook de oprichting van de ‘Directie integritei­tsbeoordel­ing voor openbare besturen’ (DIOP) opgenomen. Die instantie zal onafhankel­ijk opereren en krijgt toegang tot persoonsge­gevens uit openbare registers, en uit justitiële en politionel­e databanken zoals bijvoorbee­ld het strafregis­ter en fiscale databanken. DIOP kan zo bijvoorbee­ld de criminele en fiscale gegevens checken van een massagesal­on dat een vergunning aanvraagt. Als dat massagesal­on dan blijkt te fungeren als witwasvehi­kel kan DIOP een negatief advies geven, en kan het lokale bestuur de zaak weren uit de gemeente. “Als de ministerra­ad dit wetsontwer­p effectief goedkeurt, is dat een erg belangrijk­e stap”, zegt Dries. “Op die manier kunnen we als stad criminele organisati­es sneller en beter aanpakken.”

 ?? FOTO ANP ?? Jan Jambon en de Nederlands­e minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhau­s (midden).
FOTO ANP Jan Jambon en de Nederlands­e minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhau­s (midden).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium