Het Belang van Limburg

Prijs van asperges ingestort

Aanhoudend­e warmte zorgt voor slechtste aspergesei­zoen in jaren

- Koen SNOEKX

KINROOI/HERK-DE-STAD - De aspergetel­ers klagen steen en been omdat ze het slechtste seizoen in jaren beleven. Door de late start van het seizoen en de aanhoudend­e warmte is er al weken een overaanbod aan asperges, met historisch lage prijzen tot gevolg. “Voor AAasperges krijg ik op de veiling nog maar 1,60 euro per kilo, terwijl dat normaal 3 euro is”, zegt aspergetel­er Maarten Snijkers uit Kinrooi. “Dit is ons slechtste seizoen in 18 jaar.”

De aspergetel­ers beleven sombere tijden. En dat heeft alles te maken met het slechte aspergesei­zoen. “Omwille van de koude temperatur­en in maart is het aspergesei­zoen dit jaar een stuk later begonnen dan normaal”, zegt Maarten Snijkers, aspergetel­er uit Kinrooi. “De eerste weken van het seizoen waren nog goed, maar toen de temperatur­en eind april richting dertig graden gingen, zijn de asperges massaal beginnen te groeien met een gigantisch­e productie tot gevolg.” Daardoor was er plots een overaanbod aan asperges. “Omdat het aanbod fors groter is dan de vraag, zijn de prijzen gekelderd”, zegt Snijkers. “Voor AA-asperges krijg ik vandaag op de veiling nog maar 1,60 euro per kilo, terwijl dat normaal 3 euro is. Ook de prijs van A-asperges is gehalveerd: 2 euro in plaats van zo’n 3,5 à 4 euro per kilo. Voor de goedkopere asperges krijg ik nog amper 0,5 tot 1 euro voor een kilo.”

Personeels­kosten

Snijkers is al achttien jaar aspergetel­er en spreekt van “het slechtste seizoen ooit”. “In al die jaren heb ik nog nooit zo weinig voor mijn asperges gekregen”, zegt Snijkers. Hetzelfde verhaal is te horen bij Aspergehoe­ve Lavrijsen in Herk-de-Stad. “Op dit moment zijn we onze asperges al twee à drie weken onder de kostprijs aan het produceren”, klinkt het daar. “Door het overaanbod, als gevolg van de aanhoudend­e warmte, zijn de prijzen gekelderd en kunnen we dus niks meer verdienen aan onze asperges. Als je voor een kilo asperges 3 euro krijgt, is dat nog een beetje comfortabe­l. Maar als je maar de helft krijgt, is dat problemati­sch. Aspergetee­lt is een heel arbeidsint­ensieve sector. De asperges worden immers nog allemaal met de hand gestoken, met hoge personeels­kosten tot gevolg. Daarbij komt nog dat onze aspergeste­kers al meer dan een maand keihard aan het werken zijn en dat ze vermoeid geraken. Het is niet altijd gemakkelij­k om uw personeel te blijven motiveren en tegelijker­tijd met verlies te verkopen.”

Stopzetten

Het aspergesei­zoen loopt traditione­el tot 24 juni. Dat is nog ruim een maand. Of het seizoen nog te redden is? “Alleen als de temperatur­en gaan dalen, kunnen we het seizoen nog een beetje goedmaken”, zegt Snijkers. “Al is de grond intussen zo hard opgewarmd, dat ook dat niet zoveel meer zal uitmaken.” Of het een optie is om de teelt vroegtijdi­g te stoppen? “Ook dat gaat niet zomaar. Als aspergetel­er is het bijzonder moeilijk om personeel te vinden om de asperges te steken. Ik heb mijn stekers dan ook werkzekerh­eid voor 65 dagen beloofd. Als ik hen nu op non-actief zet, vallen ze zonder loon en zal ik volgend jaar niet meer op hen hoeven te rekenen.” Ook bij Aspergehoe­ve Lavrijsen gaan ze de teelt niet stopzetten. “Al hebben we dat wel al overwogen”, klinkt het. “Als een aantal aspergeboe­ren zou beslissen om vroegtijdi­g te stoppen met telen, zou het seizoen voor de andere telers wel nog een beetje te redden vallen, omdat het aanbod dan zou dalen. In principe zouden we als telers bij een overaanbod moeten samenwerke­n, maar dat is niet altijd eenvoudig.”

 ??  ??
 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? “Dit is ons slechtste seizoen in achttien jaar tijd”, zegt aspergetel­er Maarten Snijkers uit Kinrooi.
Foto RAYMOND LEMMENS “Dit is ons slechtste seizoen in achttien jaar tijd”, zegt aspergetel­er Maarten Snijkers uit Kinrooi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium