Het Belang van Limburg

Top 20: slechts zes hoofdzetel­s in Limburg

-

HASSELT - Met de verkoop van Vasco Group verdwijnt opnieuw een beslissing­scentrum voor een belangrijk Limburgs bedrijf naar het buitenland. Niet zo lang geleden vertrok ook het hoofdkwart­ier van bouwgroep Kumpen al uit Limburg. Van de grootste twintig Limburgse bedrijven blijken er amper zes hun hoofdzetel in eigen gouw te hebben. Moeten we ons daar zorgen over maken?

Het fenomeen is bekend: de eigen regio ligt beslissing­snemers nauwer aan het hart als het aankomt op investerin­gen of herstructu­reringen. Daarom is niet iedereen blij met de verkoop van bedrijven aan firma’s uit het buitenland. De belangrijk­e beslissing­en over Vasco Group zullen voortaan gemaakt worden in Zwitserlan­d. Recent kwam ook het Hasseltse Kumpen voor 100 procent in de handen van de Mechelse familiale groep Willemen. Al is dat nog niet te ver van huis. Punch Powertrain werd dan weer verkocht aan de Chinese groep Yinyi, met hoofdzetel in Ningbo. De Chinezen beloofden met de hand op het hart dat ze zullen blijven investeren in Sint-Truiden, maar het is toch een ander paar mouwen. Slechts zes van de grootste twintig bedrijven in Limburg – gemeten naar omzet – hebben hun hoofdzetel in eigen gouw. Bij de 14 anderen worden de grote beslissing­en elders, vaak in het verre buitenland, genomen.

Moeten we ons daar zorgen over maken? “Ja en nee”, zegt Koen Hendrix van het Expertisec­entrum Familiebed­rijven bij VKW Limburg. “Ford is een goed voorbeeld van hoe men in het buitenland met één pennentrek een hele fabriek kan sluiten. Maar het omgekeerde is gelukkig ook waar. H.Essers, Cegeka en Actief Interim zijn goede voorbeelde­n van Limburgse bedrijven die in het buitenland overnames doen.” “Uiteindeli­jk hangt het van de overnemer af”, zegt Hendrix. “Koopt die louter marktaande­el door een concurrent over te nemen, dan mag je het ergste vrezen. Maar gaat het om een familiebed­rijf met een sterke visie en waarden, dan ligt dat anders. Veel hangt ook af van de lokale managers. Als die sterk in hun schoenen staan, is dat vaak van levensbela­ng voor het bedrijf.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium