Het Belang van Limburg

“Grote vraag naar ivf in China”

Baanbreken­de Genkse vruchtbaar­heidsbehan­deling verovert enorme markt

- Thomas JANSEN

GENK - De baanbreken­de ivf-techniek van de Limburgse professor Willem Ombelet (ZOL) zal vanaf eind dit jaar ook China veroveren. Daar is een stijgende vraag naar vruchtbaar­heidsbehan­delingen, onder meer door de overschake­ling naar de tweekindpo­litiek in 2015. Aangezien de behandelin­g veel goedkoper is dan de klassieke, mikt de arts vooral op het armere noorden van het land. Eind dit jaar moeten de eerste ziekenhuiz­en daar de techniek gebruiken.

Met zijn Walking Egg-project zorgde Ombelet vijf jaar geleden voor een wereldprim­eur. Omdat de hele bevruchtin­g in de proefbuisj­es zelf gebeurt, komen er geen dure labo’s meer aan te pas. Dat beperkt de kostprijs tot minder dan 200 euro, tegenover 3 à 4.000 euro voor de klassieke ivfbehande­ling.

Dat is vooral interessan­t voor ontwikkeli­ngslanden, waar vrouwen zo de kans krijgen op betaalbaar moederscha­p. Voorheen was ivf voor minder dan tien procent van de wereldbevo­lking beschikbaa­r en betaalbaar. “Een vrouw die in die landen geen kinderen heeft, leeft in pure miserie. Ze wordt nog slechter behandeld dan een hond”, zei Ombelet daarover bij de lancering van de techniek in 2013.

Sindsdien gaat het snel. Op 7 augustus vorig jaar ziet in Ghana Kwadwo het levenslich­t, de eerste Afrikaanse Walking Egg-baby. Ook in Portugal werd ondertusse­n met de techniek gestart. En nu wacht dus China. Ombelet zal vooral in het noorden van het land ziekenhuiz­en helpen om met de behandelin­g te kunnen starten. “We zullen de mensen ginds opleiden en hen op weg zetten door de eerste producten aan te leveren”, zegt Ombelet. “Daarna houden we uiteraard nog een tijdje de supervisie, maar de bedoeling is wel dat zij uiteindeli­jk autonoom verder kunnen.”

Eenkindpol­itiek

In China is ivf booming business, sinds de eenkindpol­itiek in 2015 werd versoepeld naar een tweekindpo­litiek. Naargelang de bron is er sprake van een groei van 20 tot 50 procent sinds de aankondigi­ng. “In Peking en Shangai zijn er fertilitei­tscentra die 20.000 behandelin­gen per jaar uitvoeren”, zegt Ombelet. “Dat is even veel als in heel België. Net daarom mikken wij vooral op de armere, noordelijk­e provincies.”

Qua planning denkt Ombelet aan ergens eind dit jaar. “In september trek ik naar ginds voor een toespraak, en stiekem hopen ze daar dan ook al te kunnen starten. Maar dat lijkt me praktisch onmogelijk. Het gaat een beetje zoals de processie van Echternach. China is een moeilijk land, het is niet voor niets dat er maar weinig Europese bedrijven binnen geraken.”

Dat de interesse voor ivf groeit in China, merkt men ondertusse­n ook in het ziekenhuis van Maastricht. Zij krijgen weldra een delegatie van driehonder­d Chinese ziekenhuis­directeure­n en medici over de vloer, die zich wil laten informeren over ivf.

We zullen de mensen ginds opleiden en hen op weg zetten. De bedoeling is dat zij uiteindeli­jk autonoom verder kunnen Willem OMBELET,

professor ZOL

 ?? FOTO KH ??
FOTO KH
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium