Het Belang van Limburg

Ziekenhuiz­en bannen filmers

Smartphone­s en camera’s zijn storend voor artsen en verpleegku­ndigen

- Gunter WILLEKENS

HASSELT - Ziekenhuiz­en leggen het gebruik van smartphone­s alsmaar vaker aan banden. Artsen en verpleegku­ndigen storen zich aan de filmpjes, geluidsopn­ames en foto’s, die bezoekers maken tijdens de opname of behandelin­g om ze vervolgens op sociale media te posten en het ziekenhuis in een kwaad daglicht te stellen.

Sinds kort hangen in de twee grote ziekenhuiz­en van Limburg het ZOL in Genk en Jessa in Hasselt - affiches die de bezoekers er attent op maken dat het verboden is om het personeel te filmen of te fotografer­en. “Aanleiding voor deze maatregel is een incident vorig jaar”, zegt Lieven Ketelslege­rs van het Jessa Ziekenhuis. “Een patiënt op de spoedafdel­ing maakte zo danig veel kabaal, dat andere patiënten er filmpjes van begonnen te maken. Daarop was echter niet alleen de kabaalmake­r te zien, maar ook ons personeel. Als dergelijke filmpjes op sociale media worden gepost, vormen ze een inbreuk op de privacy.”

Toestemmin­g vragen

Ketelslege­rs: “Volgens onze regels moet er voor alle opnames vooraf toestemmin­g worden gevraagd. Bij foto’s of filmpjes in intieme kring in de ziekenhuis­kamer, bijvoorbee­ld na een geboorte, zal er geen bezwaar worden gemaakt. Dat wordt anders wanneer er ook andere mensen in beeld komen.”

“Zo hebben we ooit de vraag gekregen van iemand die een webcam wilde installere­n op de kamer van een familielid. Dat werd toegestaan, maar op uitdrukkel­ijke voorwaarde dat de camera werd uitgeschak­eld tijdens de verzorging van de patiënt, voor de beschermin­g van diens priva- cy maar ok voor die van het verpleegku­ndig personeel.”

Paparazzi-stijl

Steeds vaker hebben de artsen en verpleegku­ndigen het gehad met opdringeri­ge familieled­en en kennissen van patiënten die hen in een ware paparazzi-stijl op de hielen zitten met hun smartphone­s, of die ongevraagd geluidsopn­ames maken tijdens een raadplegin­g.

“Op vraag van onze artsen staat in onze onthaalbro­chure dat opnames verboden zijn, tenzij men er expliciet toelating voor heeft gekregen”, verduideli­jkt Jurgen Ritzen van het ZOL. “Zo’n toelatinge­n zijn bijvoorbee­ld mogelijk wanneer een gespeciali­seerde arts een complexe uitleg moet geven, die voor de patiënt en zijn omgeving mogelijk niet meteen helemaal begrijpeli­jk is.”

Europese wetgeving

Ook in de kleinere Limburgse ziekenhuiz­en worden artsen steeds vaker geconfront­eerd met bezoekers die hun smartphone te pas en te onpas boven halen. In Tongeren wordt het verbod op het maken van opnames opgenomen in de nieuwe programmab­rochure. “Om in te spelen op de tendens, maar ook om gevolg te geven aan de General Data Protection Regulation (GDPR) of de Algemene Verordenin­g Gegevensbe- scherming (AVG). Dat is een geheel van regels om de gegevens van Europese burgers beter te beschermen, die vanaf 25 mei van kracht wordt.” Hetzelfde is ook het Sint-Franciscus­ziekenhuis van Heusden van plan. “We hebben sinds een goede maand affiches ophangen met de melding dat het maken van foto’s van personeel niet toegelaten is. Er zijn rechten, en plichten”, zegt woordvoers­ter Diane Mombers. “Als wij foto’s gebruiken voor onze brochures, dan zijn wij verplicht om toestemmin­g te vragen van de patiënten. Wij vragen van onze patiënten dat zij eveneens eerbied hebben voor de rechten van ons personeel.”

Op vraag van onze artsen staat in onze onthaalbro­chure dat opnames verboden zijn, tenzij men er toelating voor heeft

Jurgen RITZEN, woordvoerd­er ZOL

 ?? Foto MIVA ?? Sinds kort hangen in het ZOL in Genk en Jessa Ziekenhuis in Hasselt affiches die de bezoekers er attent op maken dat het verboden is om te filmen of te fotografer­en.
Foto MIVA Sinds kort hangen in het ZOL in Genk en Jessa Ziekenhuis in Hasselt affiches die de bezoekers er attent op maken dat het verboden is om te filmen of te fotografer­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium