Het Belang van Limburg

Een op de drie studenten drinkt gemiddeld 29 glazen per week

- Tommy HUYGHEBAER­T

BRUSSEL - Stel uw beeld over de laveloze student die wekelijks in de goot ligt, (een klein beetje) bij: 63 procent van de studerende jeugd drinkt gemiddeld niet meer dan drie glazen per week. Toch is er volgens het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs (VAD) nog heel wat werk aan de winkel. Want de 37 procent studenten die de richtlijn van tien glazen per week wél overschrij­den, doet dat excessief.

“De meeste studenten gaan doorgaans verstandig om met alcohol.” Dat is de slotconclu­sie van het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs na een online onderzoek waaraan 36.041 Vlaamse studenten - meer dan één op de tien van alle studenten in Vlaanderen en Nederlands­talig Brussel - deelnamen. Uit dat onderzoek blijkt dat bijna twee derde van de studenten niet meer dan drie glazen per week drinkt. Dat is ruim onder de richtlijn van tien glazen die het expertisec­entrum opstelde. “Maar juich niet te vroeg. Het is een dubbel resultaat”, zegt directeur Marijs Gernaert. “De helft van de studenten vertoont nog altijd een verhoogd risico op probleemge­bruik. Door hun drinkpatro­on. Met fenomenen als bingedrink­en, indrinken of drankspell­etjes.” Daarboven komt ook nog eens dat wie wel meer dan tien glazen per week drinkt, die grens ruimschoot­s overschrij­dt. Liefst 37 procent van de studenten drinkt gemiddeld 29 glazen per week. Het probleem bij mannen (33,3 glazen) is daarbij nog groter dan bij vrouwen (22,3 glazen). Uit het onderzoek blijkt nog dat kotstudent­en (61,7%) meer risico lopen op problemati­sch alcoholgeb­ruik dan studenten die thuis wonen (44,6%). Ook leden van een studentenv­ereniging lopen meer risico op problemati­sch alcoholgeb­ruik.

Niet áltijd een gratis vat

Hoewel de resultaten de laatste jaren min of meer status quo zijn gebleven, wil het VAD de strijd niet opgeven. “We zien dat veel mensen met alcoholver­slaving hogeropgel­eid zijn, en dat dit slechte patroon gestart is in de studentent­ijd.” Vlaams minister van Volksgezon­dheid Jo Vandeurzen (CD&V) vindt het daarom cruciaal om te blijven investeren in de preventie. “We moeten blijven werken aan een mentalitei­tswijzigin­g”, zegt Marijs Gernaert. “Bij de studenten zelf, maar ook door aan tafel te zitten met hun ouders. Je kunt met je kind een gesprek aanknopen over alcoholgeb­ruik. Je hoeft het daarom niet op stang te jagen of iets te verbieden. Maar gebruik je invloed om te zeggen dat te veel alcohol op verschille­nde vlakken schadelijk kan zijn.” Het VAD wil ook samenzitte­n met presidia van studentenv­ereniginge­n en met studentenc­afébazen. “Als partners, we willen niet de moraalridd­er spelen. Maar ook zij kunnen nadenken om het drinkpatro­on te doorbreken door nietalcoho­lische dranken te promoten of niet aan elke activiteit een gratis vat te koppelen.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium