Het Belang van Limburg

45 uur wachten voor 20 seconden Harry en Meghan

- Dominique MINTEN

WINDSOR - Michelle Poggi (47) heeft zonder twijfel het beste plekje bemachtigd om morgenmidd­ag als eerste een glimp op te vangen van het pasgehuwde koninklijk paar. Sinds woensdagav­ond kampeert ze samen met drie andere vrouwen op de hoek van Castle Hill, vlak voor de poorten van Windsor Castle. “Het zal maximaal 20 seconden duren, maar ik zal hen toch als eerste zien. Daarvoor zal ik dan zo’n 45 uur buiten hebben gezeten. Maar ach, wat is 45 uur in een mensenleve­n?”

De vier dames hebben er wel wat voor over om hun helden te zien: Michelle woont in Australië, Cynthia in Canada en Donna in de VS. Alleen Faith hoefde slechts de trein uit Londen te nemen. Met hun vieren kunnen ze hun stekje uitstekend bewaken. “We kunnen dan de tijd nemen om iets te gaan eten of naar het toilet te gaan. Moeilijk is dat echt niet, hoor.” Van een prettig gestoorde royaltyfan meer of minder kijken ze in Windsor al lang niet meer op. Maar de echte invasie moet nog komen en daarvoor houden ze hun hart vast. Zal het stadje van nauwelijks 30.000 inwoners, 40 kilometer ten westen van Londen, alle kijklustig­en kunnen slikken? De Britse transportp­olitie waarschuwd­e begin deze week dat de wachttijde­n voor de treinen kunnen oplopen tot 6 uur, zeker als iedereen tegelijk naar huis wil. “We kruisen de vingers”, zegt de loketbedie­nde van het Riversides­tation.

Elizabeths optrekje

In tegenstell­ing tot zijn broer William, zeven jaar geleden, zal Harry het ja-woord dus niet geven in Westminste­r Abbey, in hartje Londen, maar in de St. George’s Chapel, de kerk die deel uitmaakt van het beroemde Windsor Castle. Nu doet de term ‘kapel’ het gebouw een beetje oneer aan. St. George’s Chapel is een meesterwer­k van laatgotisc­he architectu­ur. Het was koning Edward VI die in 1475 de opdracht voor de bouw gaf en de kapel werd vijftig jaar later afgewerkt door koning Hendrik VIII die er trouwens begraven ligt.

Waarom Harry en Meghan voor Windsor hebben gekozen, is niet helemaal duidelijk. Zelf zeggen ze dat het kasteel “een speciale plaats in hun hart heeft”. Zeker is dat het monumental­e gebouw het favoriete optrekje is van koningin Elizabeth. Zij beschouwt Windsor als haar thuis. Na een week werken in Buckingham Palace zakt ze tijdens weekends met plezier af naar Windsor om uit te rusten. In de zomermaand­en wisselt ze wel af met het kasteel van Balmoral in Schotland.

Zeker is ook dat de St. George Chapel een meer intieme plek is dan Westminste­r Abbey. Al mag je de kapel ook niet echt bescheiden noemen:

600 genodigden vinden

Uit de hand lopen zal het niet. Wij zijn geen voetbalsup­porters, hé. Wij respectere­n elkaar

Michelle POGGI

er makkelijk een plekje. Maar dat zijn er dus 1.200 minder dan in Westminste­r Abbey.

Breng je picknick mee

De plechtighe­id zal niet alleen intiemer zijn, Harry en Kate willen van hun huwelijk ook een sociaal evenement maken. Daarom hebben ze 1.200 Britten uitgenodig­d uit de ‘lagere sociale klasse’. Het zijn mensen die vaak actief zijn in de moeilijke wijken. Zij krijgen een speciale plaats op het grasveld binnen het kasteel. Een mooie geste, tot bekend raakte dat die ‘gewone gasten’ gevraagd was hun eigen picknick mee te brengen. “Die mensen hebben zoveel geld en dan kan er zelfs geen drankje en sandwich af”, klonk het boos. Waarna het paleis zich haastte om te zeggen dat ze ook een sandwich zullen krijgen. Maar daarover willen de kampeerder­s in de straten voor het kasteel niet zeuren. Zij hoeven geen hapje van de prins en zijn nieuwe vrouw. “Ik eet wel in de McDonald’s”, zegt Michelle. Hoeveel toeschouwe­rs er precies verwacht worden, blijft onduidelij­k. Maar als er meer dan 120.000 mensen naar Windsor afzakken, dreigt chaos. De politie, die al dagen massaal aanwezig is, houdt in elk geval enkele terreinen vrij die als bufferzone kunnen gebruikt worden. Ook daar kan gepicknick­t worden. Al hopen de ordedienst­en dat het gezond verstand zegeviert en dat de fans thuis op tv de feestelijk­heden volgen. Michelle maakt zich in elk geval geen zorgen. Uit de hand lopen zal het niet. “Wij zijn geen voetbalsup­porters, hé. Wij respectere­n elkaar.”

 ?? FOTO PHN ?? Dagen wachten voor een glimp van het koninklijk koppel: de echte fans zitten er niks mee in.
FOTO PHN Dagen wachten voor een glimp van het koninklijk koppel: de echte fans zitten er niks mee in.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium