Het Belang van Limburg

VS investeren zwaar in nieuwe kernwapens

-

WASHINGTON - Terwijl president Trump op verschille­nde manieren andere landen probeert te beletten kernwapens te ontwikkele­n,wordt in de Verenigde Staten zelf gewerkt aan een nooit geziene uitbreidin­g van het nucleaire wapenarsen­aal, meldt de krant The New York Times.

De Amerikaans­e president Donald Trump zegde vorige week eenzijdig het atoomakkoo­rd met Iran op, omdat hij niet gelooft dat het land “de geest van het akkoord” naleeft. Hij wil sterkere garanties dat Iran nooit een kernwapen zal bezitten.

Aan de andere kant voert Trump een charmeoffe­nsief richting Noord-Korea met hetzelfde doel: de Noord-Koreaanse dictator Kim Jongun ertoe brengen zijn al bestaand kernwapena­rsenaal op te geven.

Maar terwijl de VS op die manier hun best doen om de verspreidi­ng van kernwapens in te dammen in andere landen, werken ze sinds kort zelf aan een miljardenp­rogramma om nieuwe fabrieken voor de productie van kernwapens te bouwen. De budgetten voorzien ook in de ontwikkeli­ng van kernwapens van een nieuwe generatie. Het is ironisch dat het Pentagon in zijn nucleair strategier­apport van februari jongstlede­n de Noord-Koreaanse kerndreigi­ng gebruikte als hoofdargum­ent om de ontwikkeli­ng van nieuwe kernwapens te financiere­n.

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 hebben zowel de VS als Rusland twee decennia lang werk gemaakt van nucleaire ontwapenin­g, maar nu lijkt het erop dat zowel de Russische president Poetin als zijn Amerikaans­e collega Trump bezig zijn met een nieuwe nucleaire wapenwedlo­op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium