Het Belang van Limburg

Ober krijgt 30 maanden voor dealen vanuit café

-

Een 59-jarige Truienaar is gisteren veroordeel­d tot 30 maanden cel voor het dealen van cocaïne, bendevormi­ng en witwas. De man regelde zijn zaakjes vanuit een horecazaak in het centrum van Sint-Truiden. Hij was er actief als ober en schakelde een keukenhulp (29) in als koerier. Die kreeg 150 uur werkstraf. De rechter legde een 29-jarige Genkenaar die de drugs leverde 20 maanden cel op, waarvan 14 met uitstel.

De vijftiger was tussen januari 2011 en november 2015 actief als dealer. In die periode stortte hij regelmatig kleine sommen geld op zijn rekening die afkomstig waren van de drugsverko­op. Het ging in totaal om 234.100 euro, die hij via de stortingen probeerde wit te wassen. Zelf claimde de man dat de sommen afkomstig waren van zwartwerk in de horeca, maar dat wuifde de rechter weg. De man was eerder al in aanraking gekomen met justitie voor drugsdelic­ten.

Het trio is ook veroordeel­d voor bendevormi­ng. Zo kreeg de ober vanaf januari 2015 hulp van een 29-jarige Truienaar. Die had de taak om de drugs bij klanten af te leveren. De cocaïne was afkomstig van een Genkenaar, eveneens geen onbekende van het gerecht. Een huiszoekin­g bij hem leverde ook nog eens tientallen illegale munitiepat­ronen en een boksbeugel op. Zijn goedje is verbeurdve­rklaard, net als 31.200 euro. Voor 14 van zijn 20 maanden cel is uitstel verleend. Voorwaarde is wel dat hij zijn studies rechten voltooit. “Hij heeft zijn leven intussen een totaal andere wending gegeven”, benadrukt zijn advocaat Luk Delbrouck. De ober ziet ook nog een bedrag van 126.000 euro verbeurdve­rklaard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium