Het Belang van Limburg

Dit staat er de laatste speeldag nog op het spel

- Michaël VAN DAMME

De hoofdprijs is voor Club Brugge, maar toch is de laatste speeldag in deze play-offs geen maat voor niks. Een overzicht van wat er nog op het spel staat.

DE GRUWELIJKE VIJFDE PLAATS

De top drie is al zeker van Europees voetbal tot Nieuwjaar, maar de nummer twee (Standard of Anderlecht) krijgt een kans om zich via de voorrondes te plaatsen voor de Champions League. AA Gent en Genk plaatsen zich bij voorkeur via de vierde plaats voor Europa. De vijfde moet nog een barragemat­ch spelen en komend seizoen vóór de start van de competitie Europees aan de slag. Charleroi kan Gent of Genk nog naar de zesde plaats verwijzen, die niets oplevert.

BALLONNETJ­E OPLATEN VOOR DE BONDSCOACH

Voor sommige potentiële WK-gangers is het een laatste kans om zich aan hun bondscoach te tonen.

Dat geldt zeker voor de Japanners Kubo (AA Gent) en Morioka (Anderlecht), die vorige maand een nieuwe bondscoach kregen. Obradovic hoopt de Servische bondscoach te overtuigen dat hij fit is. Ook Edmilson, Trossard, Dendoncker, Foket, Sels, Limbome, Mechele en Vanaken moeten er vol voor gaan om Martinez proberen te charmeren.

BAALT CHEVALIER ALS EEN STIER?

De strijd om de Gouden Stier was in geen jaren zo fel bevochten. Voor Teddy Chevalier (21 goals) en Isaac Thelin (19 goals) is het de laatste kans om Hamdi Harbaoui (22 goals, foto) van de eerste plaats te stoten in de topschutte­rsstand. Harbaoui krijgt ondanks de geschrapte match van Zulte Waregem tegen Lierse nog een kans om zijn aantal aan te dikken, want de Pro

League besliste tot woede van Chevalier dat de finale van

Play-off 2 ook meetelt. In geval van gelijke stand wordt naar het minste aantal speelminut­en gekeken. Harbaoui is op dat vlak in het voordeel.

UITZWAAIEN

STVV neemt in de thuiswedst­rijd tegen Lokeren afscheid van coach Jonas De Roeck. Beerschot zwaait tegen Eupen clubicoon Hernan Losada uit. Fans die eerder in play-off 2 een ticket kochten, mogen zelfs gratis binnen op Het Kiel. Voor Olivier Deschacht kan zijn 603de match voor Anderlecht zijn laatste worden, al hoopt hij paars-wit te overtuigen zijn contract te verlengen. Club Brugge zwaait Timmy Simons uit.

LOKEREN IN SPAARSTAND

Schorsinge­n voor rode kaarten tellen voor volgend seizoen Wie op de laatste speeldag een rode kaart pakt, wordt daarvoor bij het begin van volgend seizoen geschorst. Voor de clubs die de finale van Play-off 2 of de barragemat­ch voor Europees spelen, blijft het uitkijken voor geel geschorste­n. Lokeren heeft zes spelers (De Ridder, Marecek, Skulason, Rassoul, Marzo en Monsecour) die op één kaart van schorsing staan en zal hen zo veel mogelijk sparen met het oog op de finale tegen Zulte Waregem.

BELGIË BOVEN

De Pro League maakt een klassement van de clubs die het meeste speelminut­en gaven aan Belgen. De top vijf mag één miljoen euro aan tvgeld verdelen. Het loont dus de moeite om nog eens voluit de kaart te trekken van de Belgische spelers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium