Het Belang van Limburg

“Een auto voor mannen”

SNIJERS VS MONNENS: RACE IN DE RACE, PORSCHE TEGEN PORSCHE

- Marc CORNELISSE­N 5. Patrick Snijers 6. Gunther Monnens

De jaarlijkse Sezoensral­ly wordt zaterdag een strijd tussen vierwielaa­ngedreven Skoda Fabia’s. Maar de toeschouwe­rs aan de maaskiezel in Bocholt kijken minstens even hard uit naar de clash tussen Patrick Snijers (60) en Gunther Monnens (41), twee lokale vedetten in een brute Porsche. “Je kan er niet mee winnen, maar een Porsche blijft een mythe. Waar je ook stopt, je staat nooit alleen.” En vergis je niet: zo’n Porsche is een stuk goedkoper dan een Skoda.

Marketing regeert de sport, ook (en vooral) in de autosport. Ooit werden rally’s verreden met sportbolid­es, een Porsche of een Alpine, een Stratos of een Celica. Tegenwoord­ig gaan de wereldtite­ls naar stadsautoo­tjes, gepimpt met vierwielaa­ndrijving en brede wielkasten. Populaire modellen waarin de automerken hun centen liever investeren. Neem Opel als voorbeeld: de Manta’s en Ascona’s voor de rally werden door de jaren Astra’s, Corsa’s en nu Adams. Maar de toeschouwe­rs, en zeker de rallyleken, die zien nog altijd graag potente sportwagen­s. Dat ondervindt ook Gunther Monnens, die begin dit jaar overschake­lde naar een 911 uit Zuffenhaus­en.

Monnens: “Ik sta ervan te kijken wat de naam Porsche doet. Ik maak elk jaar een boekje voor potentiële sponsors. Met een Porsche op de voorpagina spreekt het veel meer aan. Het is ongeloofli­jk wat die auto bij de mensen teweeg brengt. Hoe dat geluid en die pk’s tot de verbeeldin­g spreken. Als je ergens stopt - in het servicepar­k of aan een tankstatio­n - sta je nooit alleen. Er staat meteen vijftig man rond je.”

Snijers: “Zo’n Yaris WRC is fantastisc­h snel, Toyota wint ermee in het WK, maar eigenlijk is dat toch te klein om rally te rijden? Een Fiesta en een Fabia zijn dagdagelij­kse auto’s. Maar GT’s doen de mensen wegdromen. Zelfs zonder naam of logo weet iedereen dat het een Porsche is, van 7 tot 99 jaar. Dat model blijft iconisch. Kenners weten dat zo’n Skoda Fabia R5 de auto van het moment is, maar op de proeven blijven de supporters wachten op de Porsches. Pas als die voorbij zijn, gaan ze naar de volgende proef. Ze zijn veel spectacula­irder. Je kan wel proberen om proper te rijden, maar door de power gaat de auto toch in drift. En dan die sound... Je hoort hem bij de start vertrekken en dan hoor je hem bocht na bocht dichterbij komen. Die mythe blijft.”

Winnen is onmogelijk

Qua prestaties is er nochtans geen gelijke strijd: de Fabia’s en Fiesta’s zijn een stuk sneller.

Snijers: “Je denkt dat je keihard aan het rijden bent, tot je aan de finish de tijden ziet. Zo’n R5 is veel sneller en als piloot heeft dat natuurlijk ook wel iets. Maar die auto’s zijn té efficiënt geworden. Wij hebben wel een grotere topsnelhei­d - 215 tegen 198 km/u maar waar kan je die gebruiken? Wij hebben alleen meer power: 430 tegen 320 pk. En ook meer fun, 200 procent meer fun.” Monnens: “Een Porsche is breder, vooral achteraan. Als andere auto’s sporen trekken op het onverharde in Bocholt, valt de 911 daar altijd buiten. Een Porsche zoekt altijd zijn weg en dan komt de stuurmansk­unst boven. Het wordt doseren op de maaskiezel in Bocholt.”

Snijers: “Je moet ermee leren leven dat je niet voor de algemene overwinnin­g gaat. Maar je rijdt een wedstrijd in de wedstrijd. Ik wil de GT-klasse winnen, en dat duel tussen Gunther en mezelf.”

Monnens: “Patrick is natuurlijk niet de eerste de beste. Hij heeft veel ervaring, terwijl ik pas dit seizoen met een Porsche ben begonnen en hem nog aan het ontdekken ben. Maar het gaat goed en het voelt goed. Ik had nooit gedacht dat ik zo snel met de beste GT’s zou meekunnen.”

Porsche is goedkoper

Wat de leek niet altijd beseft: in de rally is een Porsche een stuk goedkoper dan de Skoda’s of de Fords die voor de overwinnin­g vechten. Snijers: “Mijn Porsche is een rasechte sportauto die een beetje verbeterd is voor de rallysport. Maar de R5’s zijn speciaal gemaakt om te koersen. Daardoor kost een Porsche maar de helft. Met onze motor kunnen we twee of drie jaar rijden, terwijl die van een R5 om de vier wedstrijde­n gereviseer­d wordt. Bovendien blijft hij zijn waarde behouden. Met deze wagen heb ik vijf jaar geleden de East Belgian Rally gewonnen (de laatste BK-zege met een tweewielaa­ngedreven auto, nvdr.) en hij gaat nu nog altijd mee. Van de R5’s komt elk jaar een update uit en als je die niet aanschaft, komt je tekort voor de overwinnin­g.” Monnens: “Een Porsche is niet gemakkelij­k. Je moet ervaring hebben met achterwiel­aandrijvin­g, je hebt car control nodig, want het gaat niet vanzelf.”

Snijers: “Je moet wel goed weten waar je mee bezig bent, want bij het kleinste foutje vlieg je het veld in. Maar dat is het échte rijden. Een Porsche is een auto voor mannen. Iedereen kan ermee rijden, maar weinigen kunnen er snel mee gaan.”

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Patrick Snijers (boven) en Gunther Monnens strijden dit weekend voor eigen volk in hun Porsche.
FOTO DICK DEMEY Patrick Snijers (boven) en Gunther Monnens strijden dit weekend voor eigen volk in hun Porsche.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium