Het Belang van Limburg

“Soms eist vele reizen zijn tol”

-

Bijna 8 maanden geleden is het, toen we de deur van het thuisfront achter ons dicht trokken. Ondertusse­n zijn we 20 landen verder en voor het eerst voelt het een beetje alsof de emmer vol raakt. Indrukken (de ene extremer dan de andere) en mensen volgen elkaar aan een hoog tempo op. We beleefden in enkele maanden tijd meer dan in jaren in België. Dat is grotendeel­s fantastisc­h, maar soms eist het ook even zijn tol.

Na het regenboogg­ebeuren volgde een dipje, geen drama’s of huilbuien, maar een gevoel van onverschil­ligheid. De luxueuze Taiwanese stad Taipei versterkte dat gevoel met al haar banale verleiding­en. Ijsjes eten of shoppen vulde de leegte niet. Mijn haar weer kunnen wassen met shampoo of een warme regendouch­e nemen, lieten me koud. Ik was jarig, dronk bier met nieuwe vrienden en at cake. Maar ik wilde vieren met mijn echte vrienden, kaarsjes uitblazen met mijn jarige tweelingzu­s, brunchen met familie. Ik schaamde me voor mijn verwende gedachten en dat maakte het knagende gevoel niet beter. Gelukkig was Tomas lief: we gingen uit eten, dronken na maanden nog eens wijn en maakten onze verloving officieel met een handgemaak­te gevlochten ring van een kunstenaar­smarktje. De kilte verdween: we praatten over onze heerlijke jaren samen, ons teamverban­d en de toekomst die voor ons ligt. Ik schudde de heimwee, of wat het ook mocht zijn, van me af en prees me gelukkig met Tomas, mijn favoriete mens en rots in de branding.

Brommers in Hanoi

En zoals altijd schenkt het universum ons waar we nood aan hebben: enkele dagen later zouden Jammie en Thibault, vrienden van het eerste uur, arriveren in Vientiane, Laos. Dat maakte wel dat Tomas en ik ons op een week tijd van Taiwan, over Vietnam, naar Laos moesten verplaatse­n. We besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan en kochten brommers in Hanoi. Als we 150 km per dag zouden rijden, konden we het makkelijk halen. Maar dat was buiten platte banden, kapotte stukken en pannes gerekend. De euforie van de eerste ritjes ruimde snel plaats voor ontnuchter­ing toen bleek dat mijn brommer een zure miskoop was: op drie dagen tijd leerde ik de hele mechanica van mijn reisgenoot kennen tijdens talrijke uurtjes in de gara- ge. Toen we eindelijk de grens met Laos bereikten, bleek ook nog eens dat we ons huiswerk niet goed gedaan hadden: de grenspost liet geen brommers toe. Daarvoor moesten we in het noorden zijn... 500 km verder. Slik. Daar hadden we geen tijd meer voor. Of energie. Aan een pijnlijke een derde van de prijs lieten we onze tweewieler­s achter in een dorpsgarag­e. We haalden diep adem en putten uit onze Vipassana-scholing: alles is oké, het gaat voorbij en irritaties leiden tot niks.

Walden

We voelden ons bijna opgelucht en deden waar we goed in zijn: liften. Nog geen halve dag later, na twee droomritje­s met de liefste mensen, waren we in Vientiane. Een dag vroeger dan gepland. Vol verwachtin­g keken we uit naar de komst van onze vrienden en op de valreep kon Tomas zijn plan waarmaken. Exact één jaar nadat hij zijn project Walden in de Kermtse bossen beëindigd had, publiceerd­e hij het boek over zijn ervaringen op een zelfgemaak­te website. De pdf is gratis te downloaden zodat het beschikbaa­r is voor iedereen die interesse heeft. Op die manier wil hij, zonder winstbejag, zijn bijdrage leveren aan een betere wereld. Voor de nieuwsgier­igen: de website is www.mijnwalden.be.

Vrienden

Ondertusse­n vertoeven we in het gezelschap van onze vrienden en net zoals bij Silke, Anna en Elise doet het ons alleen maar deugd. Bijpraten en samen nieuwe herinnerin­gen maken, lachende gezichten zien die onverander­d gebleven zijn. Het voelt ook alsof we de emmer vol indrukken in bewaring kunnen geven, terwijl we een nieuwe krijgen voor wat nog komen zal. De komende weken zullen we samen op ontdekking gaan en van het leven genieten. Schol, want er valt veel te vieren!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium