Het Belang van Limburg

“Fietsstraa­t met auto’s werkt niet”

Hasselt sluit eerste fietsstraa­t op zaterdag af voor wagens

- Dirk JACOBS

Vanaf morgen wordt Hasselt inrijden via het Van Veldekeple­in onmogelijk op zaterdag tussen 11 en 18 uur. Zo wordt de binnenstad weer een stukje autoluwer. Maar de maatregel is vooral genomen om de eerste Hasseltse fietsstraa­t, die doorloopt tot aan de bibliothee­k, veiliger te maken voor tweewieler­s. “Het gaat om een test tot in september”, zegt schepen Habib El Ouakili (sp.a). “Valt dat mee, dan komt er een verzinkbar­e paal bij Van Veldeke.”

Op korte termijn komt er ook een tweede fietsstraa­t vanaf de Gasthuistr­aat, over de Isabellast­raat en de Dokter Willemsstr­aat tot aan de Cellebroed­ersstraat en het Leopoldple­in. Dan komen er ook gelijkaard­ige autobeperk­ende maatregele­n op de Havermarkt. “Vandaag merken we dat de fietsstraa­t niet echt werkt zonder flankerend­e maatregele­n”, geeft mobiliteit­sschepen Habib El Ouakili aan.

Sluipverke­er

“Het is er gewoon te druk en we hebben nu duidelijk gemeten dat er heel wat sluipverke­er rijdt. Auto’s die vanaf de Kuringerst­eenweg de Heilig-Hartwijk dwarsen, de kleine ring oversteken en via de fietsstraa­t richting Kempische Steenweg rijden. Dat lijkt ingewikkel­d, maar we hebben gemeten dat het dagelijks tientallen keren gebeurt. Daarnaast is de Minderbroe­dersstraat eigenlijk één lange zone is geworden om iemand af te zetten of weer op te pikken, omdat er aan beide kanten parkeerpla­atsen zijn. Tel daarbij nog de tientallen dagelijkse bezoekers van de Paterkeske­rk. Fietsers raken tussen al die auto’s verdrukt en zelfs in gevaar. Daarom willen we met deze maatregel fietsers beter tot hun recht laten komen in de fietsstraa­t en tegelijk de belevingsw­aarde in deze handelsstr­aten verhogen, zodat ook de terrasjes uitnodigen­der en gezelliger worden.”

Controlere­n

De stad wil vooral autoverkee­r weren dat er niet echt moet zij. “Daarom gaan we er in de testfase een nadarhek plaatsen, waarbij een stadswacht kan oordelen of een passerende auto er echt moet zijn of niet. We plaatsen zo’n hek aan het beeld van Van Veldeke, bij het afdraaien van de kleine ring en op de hoek van de Isabellast­raat en de Dorpsstraa­t. Wie er woont of een garage heeft, gaan we zeker nog toelaten. Ook senioren die naar de Paterkeske­rk willen en slecht ter been zijn, mogen door. Voor alle anderen blijft de poort dicht.” Evelien Marlier, campagnele­ider van GoeGefiets­t: “Het is misschien nog beter om de fietsstraa­t duidelijke­r aan te duiden en de automobili­sten erop te wijzen dat ze er niet mogen inhalen. In Gent is dat zo, tot ieders tevredenhe­id. En er moet geregeld gecontrole­erd worden, streng zelfs als dat nodig blijkt. Alleen dan zal een fietsstraa­t echt werken.”

Wie er woont of een garage heeft, gaan we zeker nog toelaten. Voor alle anderen blijft de poort dicht

Habib EL OUAKILI

Schepen

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? De Minderbroe­dersstraat maakt deel uit van de eerste Hasseltse fietsstraa­t, toch blijkt het er nog altijd ongewoon druk met veel gemotorise­erd verkeer.
Foto SVEN DILLEN De Minderbroe­dersstraat maakt deel uit van de eerste Hasseltse fietsstraa­t, toch blijkt het er nog altijd ongewoon druk met veel gemotorise­erd verkeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium