Het Belang van Limburg

De verwarde kiezer

-

Het lijkt méér democratie, maar politieke versnipper­ing op onze kieslijste­n leidt juist tot meer blanco stemmen. Meer partijen op een lijst betekent ook minder partijen in de raad. Bij lokale verkiezing­en bevoordeel­t het systeem-Imperiali de grootste partijen. Twee keer dezelfde paradox: hoe meer partijen, hoe minder democratie. Dat zeg ik niet. Dat is de herhaalde conclusie van meerdere wetenschap­pelijke onderzoeke­n van o.m. professor Ackaert van UHasselt.

Ook in Limburg breekt die versnipper­ing nu door. In al minstens vijf van de straks 42 Limburgse gemeenten zullen de kiezers op 14 oktober zeven partijen, tot zelfs tien, op hun bord krijgen. Op N-VA en Groen na kalven de traditione­le partijen, of hoe ze lokaal ook vermomd zijn, af. Dat uit zich in slinkende percenten en in een slinkend aantal leden. In een tijd dat mensen mondig zijn en graag die mening uiten, helaas niet altijd met kennis van zaken, is het niet onlogisch dat er meer partijen de kop opsteken. Vroeger konden de grote partijen de breuklijne­n en conflicten binnenskam­ers wegmassere­n. Nu zijn de middelpunt­vliedende krachten te groot. Nog eens, dat mag. Want eigen schuld, dikke bult. Als traditione­le partijen nauwgezet gewaakt zouden hebben over integritei­t en kwaliteit van hun bestuur, zouden ze daarvoor ook beloond zijn. Toch op langere termijn. Alleen is onthechtin­g te veel politici vreemd, terwijl net dat hun kwaliteit zou moeten zijn. Op het spreekgest­oelte de grote woorden niet schuwen, in de coulissen kleinmense­lijk vechten om dat ene plaatsje. En dus oogsten ze wat ze zaaien: concurrere­nde malcontent­en die hun eigen grote gelijk willen halen. Met als resultaat in de raad, vrees ik: veel geblaat en weinig wol. Als ik dan toch dat alomtegenw­oordige eigenbelan­g mag laten spreken: voor de krant is dat niet altijd slecht. Al mag u dit met een vette knipoog erachter lezen.

Helaas is er meer aan de hand. Opvallend is dat vier van de tot nu vijf Limburgse gemeenten waar de verwarde kiezer op 14 oktober nauwelijks nog zal weten wie voor wat staat, net gemeenten zijn met een mijnverled­en. Is dat een voorafname van de verkiezing­en van 2019? Waar het thema van de identiteit al een hele poos centraal lijkt te staan? Op zijn minst een onderzoek waard. Identiteit is de politieke doos van Pandora, een thema dat alleen maar verdeelt en polariseer­t, maar op korte termijn rendeert. Alsof het leven Club-Anderlecht zou zijn. Of in het geval van de gemeentera­ad: zeven en meer schreeuwen­de partijen, overtuigd van hun eigen grote gelijk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium