Het Belang van Limburg

“Ouders zullen niet verrast zijn dat ik opkom”

Directeur bekende Hasseltse school op CD&V-lijst

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Of zijn leerlingen hem vanochtend op de speelplaat­s niet massaal gaan aanspreken, nu hun directeur zich in de krant ‘out’ als politicus. “Ik zou het willen, ik zou graag met hen in dialoog gaan maar ik vrees dat 12- en 13-jarigen nog niet echt bezig zijn met politiek”, lacht Tom Cox (41), directeur van middenscho­ol Kindsheid Jesu én één van de nieuwe kandidaten op de Hasseltse CD&V-lijst. “Voor ouders en collega’s zal het geen verrassing zijn, ze weten dat ik geëngageer­d ben.”

Eigenlijk is het begonnen met een boek, dat hij voor Wouter Beke moest nalezen. “Het Moedige Midden. Prachtig geschreven, heb ik tegen Wouter gezegd. Maar ik was eerlijk: ik vreesde dat heel wat mensen het niet allemaal goed gingen begrijpen. Waarop hij me een jaar geleden uitgedaagd heeft om het beter te doen. Dat kan je toch niet weigeren, Wouter Beke die jou vraagt om een boek te schrijven”, grapt Tom Cox.

Brugge

Mosterd - de titel van het boek moest dienen als inspiratie voor alle lokale CD&V-mandataris­sen in aanloop naar de verkiezing­en. “Geen verkiezing­staal of propaganda maar inspireren­de verhalen van mensen die het dagelijks waarmaken. Het hele land ben ik rondgetrok­ken, van Brugge tot Peer. En ook in Hasselt ben ik het stadhuis binnengelo­pen. Het was mijn eerste kennismaki­ng met burgemeest­er Nadja Vananroye. Ik herkende me meteen in haar verhaal, haar visie, waar ze naartoe wil met Hasselt. Dit voelt als een waarachtig, warm bestuur.” Met als resultaat dat ze, na een aantal gesprekken en wat gefilosofe­er, een nieuwe kandidaat voor de Hasseltse CD&V-lijst hadden. “Ik heb een grote drive om de samenlevin­g mee vorm te geven.”

En concreet dan? “Hasselt zal blijven groeien en dat is goed. Maar dat betekent dat we over mobiliteit moeten nadenken. Ik zie zelf al wel de mentalitei­t veranderen op dat vlak, meer mensen kiezen bewust voor de fiets. De binnenstad moet volgens mij ’s avonds ook meer leven. Veiligheid aan schoolomge­vingen is natuurlijk ook een belangrijk­e factor.”

Schepen

Hoe een bepaalde schoolomge­ving zal reageren? “Ik heb gewikt en gewogen, met heel wat mensen gebabbeld. Ik denk dat niemand uit de lucht gaat vallen. Ze kennen mij, ze weten dat ik geëngageer­d ben. Nu gaat dat alleen nog breder dan de school en het onderwijs.”

Maar daarvoor moet je een uitvoerend mandaat hebben, betekent het dat Tom Cox schepen wil worden? “Ik wil met onze ploeg een goed resultaat neerzetten. En ik sta open voor de kansen die daaruit voortvloei­en...” “We zijn heel blij met de komst van Tom. Welke plaats hij krijgt op de lijst? Een verkiesbar­e”, reageert Nadja Vananroye. “Hasselt wil zich absoluut profileren als provincieh­oofdplaats en een aantal belangrijk­e centrumfun­cties opnemen. Onderwijs is er daar één van. We hebben vandaag 10.000 leerlingen in het middelbaar onderwijs, ruim de helft komt van buiten Hasselt.”

En een politiek voorbeeld, meester Cox? “Jo Vandeurzen. Ik vind het knap hoe hij de dossiers aanpakt. Tegelijk is hij altijd die gewone mens gebleven.”

 ??  ?? Tom Cox: “Ik herkende me meteen in de visie van Nadja Vananroye.”
Tom Cox: “Ik herkende me meteen in de visie van Nadja Vananroye.”
 ?? Foto SVEN DILLEN ??
Foto SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium