Het Belang van Limburg

Al 250.000 euro ingezameld, nog 250.000 euro te gaan

Jeugdraad schenkt 1.000 euro aan ‘Hoop voor Hidde’ “Half miljoen euro nodig om Hidde te genezen”

- Doorbraak Eddy VANDOREN

Winnende nummers:

2 - 3 - 4 - 7 - 11 - 12 - 14 - 16 - 23 - 25 34 - 35 - 39 - 45 - 46 - 47 - 48 - 51 - 56 58

Winnende nummers: 2 - 7 - 7

En half miljoen euro. Zoveel geld is nodig voor de behandelin­g van en het onderzoek naar de spierziekt­e van Hidde Bos. De elfjarige jongen lijdt aan het uiterst zeldzame MDC1A. Intussen is al 250.000 euro ingezameld. En alle beetjes helpen. Zo heeft de Riemstse jeugdraad zopas de opbrengst van de paaseieren­raap, 1.000 euro, geschonken aan de actie ‘Hoop voor Hidde’.

Hidde Bos woont sinds een jaartje met zijn moeder Dyanneke Hamers (41) in Vroenhoven. Hij lijdt aan de uiterst zeldzame aangeboren spierziekt­e MDC1A. Lopen kan Hidde niet. Zijn driewieler en rolstoel brengen hem waar hij moet zijn. Om zijn spieren soepel te houden werkt hij iedere dinsdag na school in Maastricht een reeks oefeningen af in het zwembad.

“In Vlaanderen en Nederland zijn er maar een dozijn patiënten”, vertelt mama Dyanneke. “Daarom is er nooit onderzoek gedaan naar de ziekte. Vorig jaar ontdekten we dat een aantal lotgenoten zich verenigd had in de Nederlands­e stichting ‘Voor Sara’. Daar hoorden we dat ze fondsen inzamelden om het wetenschap­pelijk onderzoek naar spierziekt­en in het algemeen en MDC1A in het bijzonder te bekostigen. Voortrekke­r daarin is Bert Smeets, hoogleraar aan de Universite­it Maastricht. Hij gaat ervan uit dat Hidde’s ziekte te behandelen is door spierstamc­eltherapie. Maar dat onderzoek kost geld en wordt geraamd op 500.000

Hoop

Dyanneke HAMERS

Mama van Hidde euro. En omdat de overheid niet tussenkomt, is de stichting Voor Sara zelf begonnen met inzamelen. Inmiddels werd ruim 250.000 euro verzameld, waardoor het wetenschap­pelijk onderzoek is kunnen starten.” Professor Smeets hoopt op een doorbraak binnen de twee jaar.

“Wat Hidde te wachten staat, weet ik niet”, vervolgt mama Dyanneke. “Maar er is hoop en we gaan beslist door met het inzamelen van geld. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt. Het is trouwens hartverwar­mend om te zien hoe de mensen in Riemst met ons meeleven. De solidarite­it is enorm.” Christophe Eycken, voorzitter van de Riemstse jeugdraad: “Elk jaar zamelen we geld in voor een goed doel. Liefst steunen we initiatiev­en uit de eigen gemeente. Dit jaar viel ons oog op de actie Hoop voor Hidde. Voor het eerst organiseer­den we een paaseieren­raap en dat was meteen een schot in de roos. 114 kinderen deden mee en betaalden elk 5 euro.” Hidde zelf was erg tevreden met zoveel solidarite­it in zijn nieuwe gemeente. “Dit voelt ontzettend goed”, zei hij dankbaar. “Ik kijk vol optimisme naar de toekomst.”

Het is verwarmend om te zien hoe de mensen in Riemst met ons meeleven. De solidarite­it is enorm

 ?? FOTO EVA ?? De zeven jeugdveren­igingen van Riemst waren present om de opbrengst van de paaseieren­raap aan Hidde te overhandig­en.
FOTO EVA De zeven jeugdveren­igingen van Riemst waren present om de opbrengst van de paaseieren­raap aan Hidde te overhandig­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium