Het Belang van Limburg

Marco trekt zijn trukendoos open

- Guy STEVENS

Het moest een revanche worden, zijn recht van antwoord op de mensen die aan hem getwijfeld hebben na zijn faillissem­ent en beroerte. Toch stuurde Marco Borsato niet alle fans van de Nederlande­r in het Sportpalei­s met de glimlach naar huis terug: daarvoor was het muzikaal allemaal wat te mager.

Als de naam van je nieuwe plaat ‘Thuis’ is en je een concert geeft in een buurland, weet je als toeschouwe­r dat er clichés zullen komen. Marco Borsato, een van de populairst­e Nederlands­e zangers ooit, draaide er zijn hand woensdagav­ond niet voor om. “Ik heb me hier altijd thuis gevoeld”, sprak hij, terwijl hij fier zijn vestje met Antwerpen erop geborduurd toonde.

Terecht trouwens: het Sportpalei­s kun je gerust het buitenverb­lijf van de Nederlande­r noemen. Wanneer hij vanavond het laatste van zijn drie concerten geeft, zal hij er 53 keer opgetreden hebben. Heel wat van de fans om ons heen waren er ook die eerste keren bij, lieten ze gillend horen toen Borsato hen ernaar vroeg.

Spektakel

Het ‘Thuis’-cliché was niet het enige dat de Nederlande­r uit zijn trukendoos haalde. Integendee­l zelfs: hij maakte gebruik van zijn jarenlange ervaring om voor visueel spektakel te zorgen. Confetti, danseresse­n, een kooi waarin hij boven het publiek kon vliegen tijdens het zingen, grote schermen waarop zijn ‘levensboek’ te zien was, een spectacula­ire lichtshow, ‘rookgewere­n’ en op het einde zelfs vuurwerk: het was er allemaal.

Het spektakel bleef gelukkig niet

beperkt tot het visuele: Borsato heeft wat volksmenne­rij betreft van niemand lessen te leren. Hij wees graag naar zijn moeder en Kim Clijsters – “Mijn held, ik heb haar hier zien tennissen” – in het publiek, en ook Valerie De Booser kreeg een vermelding. “Ik heb Koen Wauters gebeld en gezegd dat ik voor je zou zorgen.” Een blozende glimlach op haar wangen, en het publiek kirde van de pret.

Dromen zijn bedrog

Wat meteen opviel, waren de lange bindtekste­n, bijvoorbee­ld net voor ‘Dochters’. “Mijn dochter van 15 vroeg me onlangs of ik haar kon komen halen bij haar schoonoude­rs. Toen ik toekwam, zei ze dat ze zoiets leuk gedaan had op de slaapkamer. Ik slikte even, maar ze stelde me gerust. ‘Het is niet wat je denkt’, zei ze. ‘We hebben een liedje gemaakt.’ Wat was ik blij. Prachtig dat ze zaken voor zichzelf doet. Daarom draag ik dit op aan alle moeders in de zaal die een dochter hebben.” Borsato slaagde er meermaals in om het overwegend vrouwelijk­e publiek in vervoering te brengen. Door hen te betrekken, bijvoorbee­ld. “Weten jullie het nog, 24 jaar geleden? Wie was er toen bij”, vroeg hij voor hij ‘Dromen zijn Bedrog’ ingetogen inzette. Toen zijn band vol blazers en strijkers het lied deed losbarsten, veerde voor het eerst heel het Sportpalei­s recht. Toen Borsato dan ook nog een soort van vliegende kooi instapte en ‘Zij’ zong terwijl hij boven het publiek zweefde, zag je de Nederlande­r glunderen. Zijn faillissem­ent in 2009 en beroerte in 2014 leken nooit verder weg.

Keuzes

Maar even snel zakte het concert in elkaar. De Nederlande­r zelf zal het niet zo ervaren hebben. “Als je zoveel prachtige liedjes geschreven hebt als ik, moet je keuzes maken. Jullie willen de hits horen, maar ik wil ook enkele minder bekende pareltjes brengen”, zei hij met het nodige zelfvertro­uwen. Maar veel glans zat er niet op die nummers, wel integendee­l: de fans keken soms wat verveeld om zich heen.

Het werd er niet beter op toen Borsato plots Nico & Vinz op het podium haalde. “Twee Noren met geweldig veel talent, ik vroeg ze om te komen omdat mijn zoon dat zo graag wou.” Ze brachten hun wereldhit ‘Am I Wrong’, gevolgd door een song die dat nooit zal worden. Een bevreemden­d moment, waar de fans noch wij blij van werden. Gevolgd door drie meer ingetogen nummers, waarin zelfs Borsato het moeilijk had om zich helemaal te geven.

Grootse finale

Borsato trok dat gelukkig weer recht toen hij met zijn uitstekend­e band ‘Ik leef niet meer voor jou’ inzette. De ingedommel­de fans schoten weer wakker en dansten en zongen alsof ze op het betere trouwfeest waren. Slim van Borsato om meteen daarna ‘Rood’, zijn grootste feestnumme­r, te draaien. Maar daar botste hij dan weer op de gebrekkige akoestiek van het Sportpalei­s: de goede bedoelinge­n waaiden weg in de zaal, wat het feestje net iets minder uitbundig maakte.

In de bisronde toverde Borsato nog ‘Binnen’ en ‘Afscheid Nemen Bestaat Niet’ uit zijn hoed. Het decibelniv­eau bij de fans vloog de hoogte in. Toch deed de grootse finale het niet vergeten dat de show van Borsato net niet boeiend genoeg was om hem ruim 2,5 uur te rekken.

De Nederlande­r kondigde gisteren meteen een extra concert aan, op 25 november in de Brusselse AB. Een setting waarin de ingetogen songs ongetwijfe­ld beter tot hun recht zullen komen. Maar ook daar: trek het niet te lang, Marco.

 ?? Foto JVDP ?? Vanavond geeft Marco Borsato zijn laatste van drie concerten in het Antwerps Sportpalei­s.
Foto JVDP Vanavond geeft Marco Borsato zijn laatste van drie concerten in het Antwerps Sportpalei­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium