Het Belang van Limburg

De nieuwe vakbond

Door Indra Dewitte

-

Rudi De Leeuw, 12 jaar lang topman van de socialisti­sche vakbond ABVV en sinds jaar en dag plaag van menig politicus en werkgevers­organisati­e, stopt ermee. Hij wordt 65 en wil plaatsmake­n voor jonger bloed. Maar na de grote betoging deze week tegen de pensioenhe­rvormingen vindt hij dat de vakbonden meer dan ooit nodig zijn. Het is minder zeker of iedereen er zo over denkt, want gewone mensen zijn al die vakbondsac­ties vooral hartsgrond­ig beu.

Toch moeten we toegeven dat de vakbonden veel hebben bijgedrage­n aan onze warme samenlevin­g. De betaalde vakantie, het vrije weekend en het feit dat lonen niet meer deels in natura worden uitbetaald, zijn allemaal dingen die er dankzij hard vakbondswe­rk zijn gekomen. Mensen vergeten snel, maar zo’n 160 jaar geleden werkte zowat iedereen 14 uur per dag voor een hongerloon en was ook kinderarbe­id de normaalste zaak van de wereld. Het is in die ellendige omstandigh­eden dat sommige werknemers zich zijn gaan organisere­n in een vakverenig­ing. Het idee erachter was simpel, maar efficiënt: er zou meer worden geluisterd naar een groep mensen dan naar een individu en onderlinge solidarite­it kon helpen om overeind te blijven in tijden van miserie. En het bleek te werken. Vandaag moet niemand nog bang zijn voor onverwacht­e tegenslage­n, zoals een ontslag of ziekte. De sociale zekerheid is een evidentie geworden.

Terwijl we teren op die verworvenh­eden, verandert de wereld razendsnel. Artificiël­e intelligen­tie en robots zorgen voor totaal nieuwe uitdaginge­n. Het is niet de moordende concurrent­ie van lageloonla­nden, maar de enorme innovatie die ervoor zorgt dat er nood is aan een andere manier van denken. Binnenkort zullen robots duizenden jobs overnemen. Boekhouder­s, bankbedien­den, profession­ele chauffeurs, dokters, leraren, poetshulpe­n… de lijst van beroepen die er straks misschien niet meer zijn, is eindeloos. Dat heeft ongeloofli­jk veel voordelen, maar het zal tegelijk een ongekende hervorming vragen van onze arbeidsmar­kt. Want hoe gaan we straks het beschikbar­e werk (her)verdelen en op welke manier houden we ons welvaartsp­eil overeind? Daarover gaat het. Er zal niet minder, maar meer overleg nodig zijn tussen de overheden, werkgevers­organisati­es en vakbonden.

Daar ligt de toekomst van de vakbond 4.0: mee nadenken over de jobs en de arbeidsmar­kt van de toekomst. De vakbonden moeten zichzelf niet heruitvind­en, maar hervormen. Hun basisopdra­cht blijft uiteindeli­jk dezelfde: ijveren voor een betere samenlevin­g. Als ze daarin slagen, zijn ze meer nodig dan ooit tevoren.

De vakbonden moeten zichzelf niet heruitvind­en, maar hervormen. Hun basisopdra­cht blijft uiteindeli­jk dezelfde: ijveren voor een betere samenlevin­g. Als ze daarin slagen, zijn ze meer nodig dan ooit tevoren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium