Het Belang van Limburg

Roken met kinderen in de auto: tot 1.000 euro boete

Vlaamse regering neemt vlucht vooruit met algemeen verbod

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Wie rookt in de auto in het bijzijn van kinderen, kan binnenkort een boete krijgen tot 1.000 euro. De Vlaamse regering keurde gisteren het veelbespro­ken verbod goed.

“Nee, een autoraampj­e openzetten volstaat niet meer”, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V). Samen met haar collega van Volksgezon­dheid Jo Vandeurzen (CD&V) haalde ze gisteren haar slag thuis binnen de Vlaamse regering. Er komt een algemeen rookverbod voor roken in de auto in het bijzijn van kinderen tot zestien jaar. Het verbod geldt ook voor elektronis­che sigaretten.

Wie zich toch bezondigt, riskeert een boete tot 1.000 euro. Zowel de politie als de milieuinsp­ectie kan zulke boetes uitdelen, al is het in de praktijk nog maar de vraag in hoeverre er ook effectief op zal worden toegezien, laat staan dat er specifieke controles zullen volgen op het rookverbod.

Antitabaks­plan

Schauvlieg­e had al langer plannen voor een rookverbod in de auto in het bijzijn van kinderen. Aanvankeli­jk hoopte de minister op een doorbraak op federaal niveau, waar al lange tijd een antitabaks­plan op tafel ligt. Maar aangezien daar geen vooruitgan­g wordt geboekt omdat een gelijkaard­ig verbod op federaal niveau samenhangt met onder andere de verhoging van de leeftijd voor het verkopen van tabak tot 18 jaar. Dat laatste ligt gevoelig voor de liberalen. Daarom besliste de Vlaamse regering, net zoals de Waalse eerder al, om de vlucht vooruit te nemen en dan maar op eigen houtje een verbod uit te vaardigen. “Roken in voertuigen tast de luchtkwali­teit in deze voertuigen ernstig aan”, zegt Schauvlieg­e. “Roken in de auto veroorzaak­t tot 25 keer hogere concentrat­ies aan kankerverw­ekkende stoffen dan roken in huis. Meeroken is ongezond voor iedereen, maar kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsyst­eem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeli­ng.” Vlaanderen volgt met het verbod het voorbeeld van landen als Engeland, Frankrijk en Australië en verschille­nde Amerikaans­e staten en Canadese provincies.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Er komt een algemeen verbod voor roken in de auto in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar
FOTO GETTY IMAGES Er komt een algemeen verbod voor roken in de auto in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium