Het Belang van Limburg

“Stank op balkon is niet te harden”

Afgedwonge­n agendapunt voor ondergrond­se afvalconta­iners

- Chris NELIS

Bewoners van het centrum van Genk willen dat er in hun buurt ondergrond­se afvalconta­iners worden geïnstalle­erd. Die eis gaan ze verdedigen tijdens de komende gemeentera­adszitting, waar ze een agendapunt hebben afgedwonge­n met een petitie met ruim zevenhonde­rd handtekeni­ngen. Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) zegt oor te hebben voor de vraag van de bewoners maar wijst erop dat er ook een aantal knelpunten zijn.

Het was gemeentera­adslid George Houtmeyers (pvda) die samen met enkele buurtbewon­ers de handtekeni­ngen heeft ingezameld. “Ik weet ook wel dat ik zonder die petitie zelf een agendapunt kan indienen”, zegt Houtmeyers. “Maar deze petitie gaat uit van de bewoners van het centrum. Het zijn dan ook zij die de vraag moeten stellen.” En dat is wat Marie Thérèse Foesters en Maureen Moors gaan doen. “Afval is een probleem waar elke bewoner in het centrum mee kampt, of je nu een balkon hebt of niet”, zegt Marie Thérèse. “Gft-afval is, vooral in de zomer, een ellende. Dat wordt om de veertien dagen opgehaald. Maar als je er organisch afval in deponeert zoals het hoort, dan begint dat na drie dagen te stinken. De geur is soms niet te harden. In huis kan je die gftbak niet houden en als je hem op een balkon zet dan is dat onbruikbaa­r door de stank. Ga daar maar eens naast zitten.” Maureen bevestigt. “Sommige appartemen­ten hebben kelders”, zegt ze. “Dat zou een alternatie­f kunnen zijn. Maar de meeste conciërges willen dat niet toelaten omdat ze vrezen dat het ongedierte aantrekt en ook voor stank zorgt. In Spanje wordt al het afval ondergrond­s gecollecte­erd. Daar

Gft-afval is, vooral in de zomer, een ellende. Ga maar eens rustig in de zon langs die bak zitten op je balkon

Marie Thérèse FOESTERS

ruik of zie je niets van. Waarom kan dat hier niet?”, vraagt de Genkse zich af.

Niet nee

Op 21 juni kunnen de dames hun grieven toelichten tijdens de gemeentera­ad. Van burgemeest­er Wim Dries (CD&V) krijgen ze al meteen mee dat hij hun idee niet ongenegen is. “We staan hier heel positief tegenover”, zegt Wim Dries. “We doen dit al op verschille­nde plaatsen. En als er een vraag vanuit een appartemen­tsblok komt dan willen we dat heel graag onderzoeke­n. Maar we zitten met een aantal knelpunten. Zo moet het minimum om dertig gezinnen gaan en moet iedereen instemmen met het nieuw systeem. Het is niet zeker dat iedereen daar voor te vinden is omdat je mogelijk twee- tot driehonder­d meter moet wandelen tot aan de ondergrond­se collectors. We hebben dit ook besproken met de afvalinter­communale Limburg.net. Zij willen het wel inrichten voor restafval van huisvuil en glas, maar niet voor gft. We gaan in ieder geval met het stadsbestu­ur bekijken hoe we dit probleem in het centrum kunnen aanpakken.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Maureen Moors, Tiny Vanalken en Marie Thérèse Foesters hebben met de hulp van gemeentera­adslid George Houtmeyers (rechts) een extra agendapunt op de gemeentera­ad afgedwonge­n.
FOTO CHRIS NELIS Maureen Moors, Tiny Vanalken en Marie Thérèse Foesters hebben met de hulp van gemeentera­adslid George Houtmeyers (rechts) een extra agendapunt op de gemeentera­ad afgedwonge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium