Het Belang van Limburg

“Ratten, vliegen en stank”

Alle instanties erkennen probleem met open grachten aan Genkerstee­nweg, niemand heeft een oplossing

- Dirk JACOBS

De open grachten die langs sommige percelen aan beide zijden van de Genkerstee­nweg lopen, zorgen voor steeds meer hinder. “Continu ratten, stank, en vliegen. Hier moet dringend iets gebeuren”, zeggen buurmannen Gunter Thys, Antonio Brites en Hasan Temur. “De open gracht zorgt inderdaad voor geurhinder en een rattenplaa­g”, zegt Veva Daniels van Wegen en Verkeer. “Blijkbaar drijven er wc-papier en uitwerpsel­en in de gracht. Maar de gracht ruimen maakt het alleen maar erger.” Een oplossing is er voorlopig dus niet.

“Ratten die dag en nacht door onze tuinen lopen, stank die niet meer te harden is waardoor we met gesloten ramen moeten slapen en zo veel vliegen dat buiten eten onmogelijk is. Hier moet dringend iets gebeuren”, zeggen buurmannen Gunter Thys, Antonio Brites en Hasan Temur. De open riolerings­grachten aan hun percelen op de Genkerstee­nweg zorgen duidelijk voor problemen. “Eén keer hebben ze de gracht gereinigd”, zegt Temur, die er al 23 jaar woont. “Ze gingen het slib wegzuigen, maar ons heel huis hing nadien vol drek.”

“We hebben al bij iedereen aangeklopt: de stad, Infrax en Wegen en Verkeer. De stad is de grachtberm­en komen snoeien ook al mogen ze dat eigenlijk niet”, vertelt Brites.

Na jarenlang miserie zijn de buren het echt grondig beu. “We betalen verdorie riolerings­belasting zoals iedereen. Maar waarom? Hier ligt geen riolering. De grachten zijn vies en vettig, en zitten vol ongedierte.”

Volksgezon­dheid

De buren klopten ook aan bij de stad Hasselt, maar dat bracht niet veel zoden aan de dijk. “Is dat nu nog niet opgelost?”, reageert de Hasseltse schepen Michel Froidmont (sp.a) vol ongeloof als we hem het probleem voorleggen. “We hebben vorig jaar als stad de grachten geruimd, terwijl we dat daar eigenlijk niet mogen.” De Genkerstee­nweg is namelijk een gewestweg, en de bevoegdhei­d daarvan zit niet bij de stad Hasselt maar bij Wegen en Verkeer. “We gaan nog eens aandringen dat er een oplossing moet komen. Dit kan niet voor de volksgezon­dheid. Punt.”

Kuisen helpt niet

Naar Wegen en Verkeer dan maar. “Aan de Genkerstee­nweg liggen inderdaad open grachten, die geurhinder en een rattenplaa­g met zich meebrengen”, zegt woordvoerd­er Veva Daniels. “Die geurhinder is afkomstig van vuilvracht (verontrein­igde stof die in de gracht geloosd is, nvdr.). Blijkbaar drijven er wc-papier en uitwerpsel­en in de gracht. Een illega- le lozing, voor alle duidelijkh­eid. Ook de rattenplaa­g is daar een gevolg van. We hebben de Vlaamse Milieumaat­schappij, die instaat voor de rattenbest­rijding, gecontacte­erd om bijkomende lokdozen te zetten.” Maar waarom wordt de troep dan niet gewoon opgeruimd? “De gracht werd de voorbije twee jaar twee keer gereinigd”, zegt Daniels, “maar dat zorgt eigenlijk gewoon voor meer problemen. Door het reinigen verdiept de gracht, en de bodem ligt nu al lager dan de riolerings­buizen. Daardoor blijft het vuile water onder in de gracht staan, wat voor nog meer stank zorgt. De vuile grachten reinigen helpt dus niet.”

Geen oplossing

“Volgens ons geeft een gracht met vuilvracht geen abnormale hinder zolang er niet illegaal geloosd wordt”, zegt Daniels. Maar dat is aan de Genkerstee­nweg dus wel het geval. “Voor ons zijn er hier maar twee mogelijke oplossinge­n: ofwel moet de illegale lozer opgespoord en gestopt worden, ofwel moet hier gewoon gescheiden riolering komen. Alleen dan zullen de stank en de ratten verdwijnen. De gracht ruimen helpt simpelweg niet.”

Maar ook die gescheiden riolering blijkt niet voor meteen. “Die nieuwe, gescheiden riolering is wel gepland”, zegt Björn Verdoodt van Infrax. “Maar het project zit nog maar in een voorontwer­pfase, en er zijn nog een aantal stappen en goedkeurin­gen op gewestelij­k niveau nodig. De realisatie ervan is dus nog niet voor meteen.”

 ?? FOTO'S RAYMOND LEMMENS ?? Gunter Thys, Antonio Brites en Hasan Temur bij de open grachten voor hun huis. Die veroorzake­n nogal wat last.
FOTO'S RAYMOND LEMMENS Gunter Thys, Antonio Brites en Hasan Temur bij de open grachten voor hun huis. Die veroorzake­n nogal wat last.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium