Het Belang van Limburg

Buren zijn het beu: “Tessenderl­osesteenwe­g is de slechtste weg van Beringen”

- Roger VANHOUDT/Zahra BOUFKER

Omwonenden van de Tessenderl­osesteenwe­g in Paal zijn het beu dat elke breuk en elke verzakking van het wegdek met kunst- en vliegwerk opgelapt wordt. Ten einde raad zijn ze anderhalf jaar geleden met een petitie naar het stadsbestu­ur gestapt, maar ondertusse­n blijft alles bij het oude. “De Tessenderl­osesteenwg is veruit de slechtste weg van heel Beringen”, mort buurtbewon­er Dominic Lemmens.

Tijs Lemmens (onafh.) kaartte de problemati­ek aan op de jongste gemeentera­ad. Hij stelde voor het beton voortaan te bestrijken met asfalt. “Er zijn in Beringen nog enkele betonnen wegen zoals de Tessenderl­osesteenwe­g waarvan het wegdek om de haverklap scheurt of gedeelteli­jk verzakt”, stelt hij vast. “Bovendien worden onderhouds­werken telkens op kleine stukjes weg uitgevoerd waardoor de baan telkens weer opgebroken wordt maar toch nooit helemaal hersteld is. Daarom wil ik vragen om in de toekomst als principe te hanteren dat betonnen wegen vervangen worden door asfaltwege­n bij de volgende onderhouds­werken, door het beton te bestrijken met asfalt.”

Dominic Lemmens, die in de bocht aan woon-zorgcentru­m De Fakkel woont, vindt dat het stadsbestu­ur te weinig aandacht aan de Tessenderl­osesteenwe­g besteedt. “We hebben de belabberde staat van de weg meermaals aangekaart via de meldingska­art en via mails aan de raadsleden”, zegt hij. “Anderhalf jaar geleden hebben we een petitie overhandig­d. De belabberde toestand van deze weg werd ook meermaals met schepen van Openbare Werken Jean Vanhees besproken. Wij blijven erop aandringen om de heraanleg van deze weg op te nemen in de planning van de wegenwerke­n van de volgende legislatuu­r. Het gaat immers over een totaal versleten betonnen wegdek. Dat is niet meer van deze tijd. Het excuus dat daarvoor geen financiële middelen zijn, is niet ernstig.”

Betonwegen heraanlegg­en in asfalt of opnieuw in beton: dat is een beleidskeu­ze die zeer grote investerin­gen met zich meebrengt

schepen Jean VANHEES

Onderlaag en toplaag

Schepen Jean Vanhees spreekt dat tegen. “Betonwegen heraanlegg­en in asfalt of opnieuw in beton: dat is een beleidskeu­ze die zeer grote investerin­gen met zich meebrengt en die bedragen zijn nu niet in de meerjarenb­egroting voorzien”, antwoordt hij. “De voorbije jaren zijn er herstellin­gen gebeurd aan betonwegen in onze gemeente. Wanneer we een betonnen wegdek moeten vervangen door asfalt, dan betekent dat de opbraak van de betonverha­rding. Die heeft standaard een dikte van 20 cm, hetgeen betekent dat we die 20 cm volledig moeten opvullen om opnieuw op het oorspronke­lijke peil van de weg te komen. De fundering moet opnieuw geprofilee­rd worden, er moet bijkomende fundering aangelegd worden, er moet een onderlaag asfalt komen en daarop een toplaag... Op zich is dat allemaal wel realiseerb­aar, maar het is een veel kostelijke­r aangelegen­heid is dan even een laagje affrezen om dat door nieuw asfalt te vervangen.”

 ?? FOTO RV ?? Breuken in het wegdek worden met asfalt opgelapt maar helemaal hersteld wordt de weg nooit.
FOTO RV Breuken in het wegdek worden met asfalt opgelapt maar helemaal hersteld wordt de weg nooit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium