Het Belang van Limburg

Minister De Block en ziekenhuiz­en ruziën over macht van artsen

Minister De Block woedend: “Niet via de achterdeur met een eisenbunde­l komen”

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Zorgnet-Icuro, de koepel van Vlaamse ziekenhuiz­en, wil dat het wetsontwer­p over de ziekenhuis­netwerken wordt aangepast. “Artsen kunnen nu via een uitgebreid vetorecht te veel beslissing­en blokkeren”, zegt gedelegeer­d bestuurder Margot Cloet. “Terwijl die netwerken net dienen om efficiënte­r te werken.”

“Je kan niet na drie jaar onderhande­len langs de achterdeur met een eisenbunde­l komen aanzetten”, reageert een boze minister Maggie De Block (Open Vld). “Die wet is afgeklopt, ik kom daar niet meer op terug.”

BRUSSEL - Zorgnet-Icuro, de koepel van de ziekenhuiz­en, wil dat het wetsontwer­p over de ziekenhuis­netwerken wordt aangepast. “Artsen gaan meer vetorecht krijgen dan nu, waardoor ze beslissing­en kunnen blokkeren”, zegt gedelegeer­d bestuurder Margot Cloet. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) reageert zeer boos: “Na drie jaar onderhande­len moet je niet langs de achterdeur met een eisenbunde­l komen.”

Ziekenhuiz­en moeten zich vanaf 2020 in netwerken organisere­n, wat een zeer ingrijpend­e aanpassing van het ziekenhuis­landschap zal zijn. Vandaag houdt ZorgnetIcu­ro daar een studiedag over, waarop ook bevoegd minister Maggie De Block is uitgenodig­d. De ziekenhuis­koepel wil in elk geval dat het wetsontwer­p van de minister over de ziekenhuis­netwerken wordt bijgestuur­d. “We maken ons vooral zorgen om het ‘verzwaard’ of ‘versterkt’ advies dat de medische raad (de dokters, nvdr.) volgens dit wetsontwer­p kan uitbrengen. Dat komt neer op een vetorecht van de artsen”, zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. “In de bestaande regelgevin­g kunnen artsen een dergelijk advies maar over zes onderwerpe­n geven – zoals de uitwerking van een medisch reglement of de aanstellin­g van een hoofdarts. Dat wordt nu uitgebreid naar 26 domeinen. Ze kunnen dat dan bijvoorbee­ld ook inroepen als ze het niet eens zijn over de infrastruc­tuur. Daardoor kunnen de dokters ook eenvoudige en routineuze beslissing­en blokkeren.”

“Dokters zijn voor ons belangrijk­e partners in een ziekenhuis, maar dat ze over 26 zaken hun vetorecht kunnen gebruiken is voor ons te veel. We willen dit terugbreng­en naar zeven. De netwerken zijn net gevormd om efficiënte­r te kunnen werken. Die winst verdwijnt als dokters zaken kunnen blokkeren”, aldus nog Cloet.

Achterdeur

Minister De Block reageert zeer boos op deze demarche. “We hebben drie jaar over die wet onderhande­ld. Peter Degadt van Zorgnet-Icuro (de vorige gedelegeer­d bestuurder van de koepel, nvdr.) was hier bij wijze van spreken een deel van het personeel geworden. Zodra iets afgeklopt is, dan kom ik daar niet op terug. Als je drie jaar samen aan tafel hebt gezeten, dan moet je niet langs de achterdeur met een eisenbunde­l komen. Van een vetorecht is in de wet geen sprake. Het is toch normaal dat dokters ook mogen beslissen over de aankoop van bepaalde instrument­en of over de infrastruc­tuur?” Voor Zorgnet-Icuro mag de nieuwe wet in elk geval geen vehikel zijn voor een onverantwo­orde besparings­operatie. De winst moet weer geïnvestee­rd worden in de ziekenhuiz­en. “Maar het is ook geen besparing”, onderstree­pt De Block. “Integendee­l, ik investeer 40 miljoen euro in hun informatic­asysteem.”

Extra geld

De koepel wil ook een oplossing voor de kosten van het patiëntenv­ervoer tussen de ziekenhuiz­en. Want als zorgopdrac­hten verdeeld worden over de ziekenhuiz­en, zal er meer met patiënten moeten worden rondgerede­n. Volgens De Block kan dat geen probleem zijn: “Die kosten worden nu ook al gedekt.” De ziekenhuiz­en vragen ook extra geld voor de coördinati­e van de ziekenhuis­netwerken. Daarvoor zouden ze 475.000 euro per netwerk willen. “Ik hoor nu allerlei cijfers die ik nog nooit eerder heb gehoord”, reageert De Block. “Hebben ze een pamflet voor een of andere verkiezing geschreven?”

Van een vetorecht van artsen is in de wet geen sprake. Het is toch normaal dat dokters ook mogen beslissen over de aankoop van bepaalde instrument­en of over de infrastruc­tuur?

Maggie DE BLOCK Minister van Volksgezon­dheid

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium