Het Belang van Limburg

Duivels winnen, maar veel wijzer zijn we niet

RODE DUIVELS DOEN WAT MOET: WINNEN TEGEN ZWAK EGYPTE

- Kristof LIBERLOO

Neen, we hebben Vincent Kompany gisterenav­ond niet gemist in het Koning Boudewijns­tadion. De Rode Duivels haalden het makkelijk tegen een bruut maar inspiratie­loos Egypte. Een echte test, zoals Roberto Martinez gehoopt had, werd het niet. Zonder hun farao Mo Salah zijn de Noord-Afrikanen kansloos in Rusland. Dus zijn wij ook niet véél wijzer geworden over de kansen van de Belgen. Want dat Hazard, De Bruyne en Lukaku tegen een ploeg als Egypte makkelijk kunnen winnen, wisten we al.

‘Egypte, wordt daar gevoetbald, met al die woestijnen?’ We kregen de vraag gisterenmi­ddag van een lagere schoolleer­ling. Kent Mo Salah blijkbaar niet. Want kán die voetballen. Noem het maar toveren. De farao van Hector Cuper moest gisteren geblesseer­d afhaken. Cadeautje van de Madrileens­e beul Sergio Ramos in de Champions League-finale, weet u nog? Erg jammer, we hadden graag gezien of Salah de Belgische defensie kopje-onder kon duwen in de Nijl. Het zou een mooie test geweest zijn voor Vertonghen en co.

Goddelijke Hazard

De farao aan Belgische zijde tekende gisterenav­ond wel present. Zijn naam: Eden Hazard. De Chelsea-winger voetbalde met goddelijke status. Waar de bal was, was Hazard. Waar Hazard was, was de bal. Elke gevaarlijk­e, Duivelse aanval voor rust begon bij of passeerde via zijn aanvoerder. Zoals even voor het kwartier. Heerlijke combinatie door het centrum. Hakje De Bruyne, afleggertj­e Hazard, knal Mertens. Maar slecht gemikt. Hier had de Napolitaan meer mee moeten doen. Mertens is nog op zoek naar het juiste ritme. Dat bleek tegen Portugal, dat was gisteren tegen Egypte nog altijd zo.

Kleuterkla­sje

Hazard, deel II, deze keer net voor het halfuur. De dribbelkon­t uit ‘s Gravenbrak­el passeerde het halve maantje van de zestien met de bal aan de voet – als een volleerde handbalaan­valler – en kruiste zijn schot. Essam El-Hadary leek verrast, ging nog plat maar kon de bal enkel nog in de voeten duwen van Romelu Lukaku. Alle respect voor de Egyptische keeper van 45 jaar. Toen hij in 1996 zijn allereerst­e interland speelde, moest Youri Tielemans nog geboren worden en zat Thibaut Courtois in het tweede kleuterkla­sje. Maar met dat schot van Hazard had hij beter moeten doen.

Lukaku nam het geschenk met zijn rechter aan. Nummer 34 voor de Man United-spits. Opgelucht was hij. Want Lukaku zat ook gisteren niet goed in de match en miste vijf minuten voor de 1-0 nog een opgelegde kans na een scherpe voorzet van Mertens. Het zag er wat onbeholpen uit, dat schot met links (waarom niet met rechts?), van dichtbij tegen het digitale reclamebor­d geramd. We opperden het eerder al: gun Lukaku respijt. Daar blijven we bij.

Betaald verlof

Hazard, deel III, even voor rust. Ciman – ja, hij stond ook tot onze verbazing aan de aftrap - opende knap tot bij Carrasco. Die verloor de bal aan Fathi, maar kreeg hem zomaar weer aangeboden. Hazard haakte slim af en knotste de bal met links en met een gelukje voorbij El-Hadary. 2-0 bij de rust. De oudste van de twee broers deed het in de eerste helft zó goed dat hij binnen mocht blijven. Half werkdagje betaald verlof. Het is hem gegund. Of toch één werkpuntje: af en toe sneller tikken in plaats van elke keer zelf de actie opzoeken. We horen dan de woorden van een coach bij de U8: ‘De bal is sneller dan de speler’. De Bruyne – gisteren opnieuw in uitstekend­e doen – bewijst dat elke wedstrijd.

Hang loose, Michy

Roberto Martinez bracht na rust een rist nieuwe spelers. Geen enkele daarvan verdient het in feite vermeld te worden. Of het zou Michy Batshuayi moeten zijn. Omwille van twee acties. Zijn eerste… voor rust. Toen Courtois een bal hoog buiten de lijnen schopte, legde Michy hem net voor de dug-out doodleuk dood. Gevolgd door het Hang loose-gebaar met duim en pink richting publiek, smekend om applaus. Even later óp het terrein zag het er allemaal minder fluks uit, maar in blessureti­jd legde Batshuayi de 3-0 dan toch nog klaar voor

Fellaini.

Maandag volgt de allerlaats­te test voordat Roberto

Martinez met zijn manschappe­n op het vliegtuig richting Moskou stapt. Héél veel wijzer werden wij gisterenav­ond niet. En dat zullen we maandag ook niet zijn. Pas in

Rusland staan de Rode Duivels voor het echte werk.

Misschien zelfs pas op speeldag

3.

BELGIË: Courtois –

Alderweire­ld, Ciman, Vertonghen

– Meunier, Witsel, De Bruyne,

Mertens, Hazard, Carrasco – Lukaku.

EGYPTE: El Hadary – Fathi, Gabr, Hegazy, Abdelshafy – Warda, Hamed, Said, Elneny, Sobhy – Mohsen. VERVANGING­EN: 46‘ Witsel door Fellaini; 46‘ Mertens door Januzaj; 46‘ Hazard door Chadli; 46‘ Lukaku door Batshuayi; 46’ El Hadary door Elshenawy; 56‘ Mohsen door Trezeguet; 62‘ Hamed door Morsy; 67‘ Sobhy door Kahraba; 70‘ Meunier door T.Hazard; 71‘ Fathi door Al-Muhamadi; 79’ Wahda door Gaber. DOELPUNTEN: 27‘ Lukaku 1-0; 38‘ Hazard 2-0; 90’ Fellaini 3-0.

GELE KAARTEN: 2’ Hamed; 8‘ Fathy; 68’ Elneny. TOESCHOUWE­RS: 26.000.

SCHEIDSREC­HTER: Anastasios Sidiropoul­os (Gri).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium