Het Belang van Limburg

Hoe geraak je in Kaliningra­d?

WIE NAAR ENGELAND-BELGIË WIL WACHT HELSE TRIP

- Roel DAMIAANS

KALININGRA­D - De Arena Baltika in Kaliningra­d ligt van alle WK-stadions dan wel het dichtst bij ons land, toch zal de verplaatsi­ng voor de wedstrijd tegen Engeland een helse trip worden. Een strenge grenscontr­ole op weg naar de militaire garnizoens­stad speelt daarbij een grote rol.

Het splinterni­euwe stadion met 35.212 zitjes werd nog maar pas ingehuldig­d op 12 mei. Het is koffiedik kijken hoeveel landgenote­n er tijdens de poulewedst­rijd tegen Engeland voor de Rode Duivels zullen supportere­n. “We zijn zeker van 1.600 verkochte tickets in het supporters­vak dat voorbehoud­en is voor de Belgische supporters. Daarnaast zijn er nog 700 tickets voor wat de Football Family wordt genoemd: familieled­en van de spelers, partners en leden van het uitvoerend comité van de KBVB. Hoeveel Belgen een ticket hebben gekocht in de neutrale vakken, dat weten we niet”, zegt voorzitter Tijs Cools van 1895, de officiële supporters­club van de Rode Duivels.

Huurwagen

In januari en februari werd het bij 1895 duidelijk dat de trip naar Kaliningra­d niet eenvoudig zou worden. “We kregen veel vragen van supporters hierover. Een vlucht is mogelijk, maar de tickets zijn peperduur en bovendien zijn alle hotels in de stad op wedstrijdd­agen volzet. Daarom reizen de meeste supporters – ook de Engelse – met het vliegtuig naar Warschau of Gdansk in Polen. Van daaruit proberen ze de grens met Rusland over te steken tot in Kaliningra­d. De afstand vanuit Gdansk bedraagt zo’n 160 km. Dat lijkt niet zo ver, maar je kan een dag onderweg zijn als het wat tegenzit”, zegt Cools. “We hebben één geluk: het zal al de vierde wedstrijd in het stadion zijn, wellicht staat de vlotheid van de organisati­e dan al helemaal op punt.”

Grote boosdoener zijn de strenge controles op de Pools-Russische grens. “Op een rustige dag ben je daar sowieso een uurtje kwijt aan grensforma­liteiten. Op piekmo- menten kan dat oplopen tot vier uur. Bovendien is het niet eenvoudig om vanuit Polen met een huurwagen naar Rusland te rijden omdat de meeste verhuurbed­rijven geen verzekerin­g hebben als je daar gaat rondrijden. Dat probleem geldt ook voor de supporters die met de wagen vanuit België zullen vertrekken. al is daar een oplossing voor: zij zullen voor vertrek een speciale reisverzek­ering kunnen afsluiten”, aldus Cools. Uiteindeli­jk legt 1895 vijf bussen uit Gdansk in en twee vanuit Warschau om vanuit Polen naar de Arena Baltika te rijden. “We zijn blij dat we dit nog hebben kunnen regelen. We hebben nog meer vragen gekregen van Belgische fans, maar alle bussen zijn volgeboekt. We proberen hen nog te helpen in de mate van het mogelijke, maar eigenlijk is de reis naar het stadion organisere­n niet onze taak.” Ook supporters­club De Bemvoort uit Overpelt legt een bus in vanuit Gdansk, maar ook die is helemaal volzet.

De controles aan de Pools-Russische grens zijn heel streng. Op piekmoment­en kan de wachttijd er oplopen tot vier uur

Fan ID

Tijs COOLS voorzitter fanclub 1895

Buitenland­se Zaken heeft extra reisadvies voor landgenote­n die naar de wedstrijd in Kaliningra­d afreizen. Zo moet iedereen aan de grens een paspoort en Fan ID (of visum) kunnen voorleggen. Het Fan ID en het ticket zijn noodzakeli­jk om toegang te krijgen tot het stadion. Let er in garnizoens­stad Kaliningra­d ook op dat je geen foto’s maakt van militaire installati­es, dat leidt bijna altijd tot arrestatie­s.

Op de terugreis kan de douane de auto controlere­n. Producten van dierlijke oorsprong mogen onder geen beding ingevoerd worden naar Polen. Daarnaast gelden volgende invoerlimi­eten: alcoholisc­he dranken (1 liter), wijn (4 liter), bier (16 liter) en sigaretten (40 stuks).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium