Het Belang van Limburg

Gezondheid­srisico’s vanaf 10 uur schermtijd per week

Onderzoek bij Limburgse kinderen: weinig beweging is oorzaak

- Marij WYERS

DIEPENBEEK - Jonge kinderen die meer dan tien uur per week voor de computer, tablet of tv zitten, lopen later een groter risico op harten vaatziekte­n en diabetes. Dit is het opvallende resultaat van een grootschal­ig onderzoek bij Limburgse kinderen van de UHasselt. Door het gebrek aan beweging zijn de kinderen zwaarder en zijn er al veranderin­gen in de cellen van hun jonge lichaam.

Het Limburgse geboorteco­hort dat de gezondheid van 1.700 Limburgse pasgeboren­en uit 2012 in kaart brengt, wordt nu opgenomen in een Europees onderzoeks­project rond obesitas bij kinderen. Hoe meer tijd kinderen voor een scherm doorbrenge­n, hoe minder ze bewegen en hoe zwaarder kinderen zijn. Per tien uur extra schermtijd per week neemt het BMI van kinderen met één eenheid toe.

“Vanaf tien uur schermtijd per week zien we bij kleine kinderen veranderin­gen in de cellen die we ook vaststelle­n bij volwassene­n met diabetes en aderverkal­king. Hoe langer voor het scherm, hoe duidelijke­r de veranderin­gen in de biomolecul­es van kinderen”, zegt professor Tim Nawrot van UHasselt. Daarmee willen de onderzoeke­rs niet stellen dat alle kinderen die ziekten zullen ontwikkele­n. Wel lopen ze een groter risico wanneer ze een minder actieve levensstij­l aanhouden.

DIEPENBEEK - Kinderen hebben meer kans om te zwaar te zijn wanneer ze veel tijd doorbrenge­n op tablets, computers of tv. De studie met Limburgse kinderen van UHasselt heeft nog een opvallende­r resultaat opgeleverd. Bij kinderen met wekelijks meer dan tien uur schermtijd treedt er al een veranderin­g op in de cellen van hun jonge lichaam. Die celverande­ring houdt op latere leeftijd een mogelijk risico in op ziekten als diabetes en aderverkal­king.

die veel voor een scherm hangen, bewegen te weinig. Het is net dat gebrek aan beweging dat op latere leeftijd gezondheid­sproblemen kan opleveren. “Annette Vriens onderzocht het speeksel van een honderdtal Limburgse kinderen. In de cellen zien we veranderin­gen in biomolecul­es (micro RNA’s) die we ook vaststelle­n bij volwassen mensen met diabetes. Hetzelfde stelden we vast voor aderverkal­king”, zegt professor Tim Nawrot van UHasselt. Daarmee wil hij niet gezegd hebben dat alle kinderen die te veel op een laptop zitten, sowieso deze ziekten zullen ontwikkele­n op later leeftijd . “Ze lopen mogelijk een groter risico op cardiovasc­ulaire ziekten en diabetes. We zien de eerste celverande­ringen in die richting vanaf meer dan 10 uur schermtijd per week. Sommige kinderen zitten wekeKinder­en lijks 30 uren voor een computer of tv waardoor de veranderin­g in de cellen nog beter waarneemba­ar is.” De belangrijk­e Limburgse onderzoeks­resultaten zijn zopas verschenen in het internatio­naal wetenschap­pelijk tijdschrif­t Scientific Reports.

Limburgse kinderen

Het Limburgs geboorteco­hort van de UHasselt is een belangrijk onderzoek dat de gezondheid van 1.700 kinderen in kaart brengt. De kinderen worden sinds hun geboorte opgevolgd. Het onderzoeks­team van de professore­n Tim Nawrot en Michelle Plusquin bestudeert de evolutie van de cellen en de organen van de kinderen en ze onderzoeke­n de invloeden van voeding, levensstij­l en omgeving op de gezondheid van de kinderen. In het luik over de computer- en tv-tijd was al gebleken dat hoe langer kinderen voor een scherm zitten, hoe minder ze bewegen en hoe zwaarder ze zijn. “Elke 10 uur extra schermtijd per week stijgt hun BMI (Body Mass Index, een indicatie voor een gezond gewicht) met één eenheid”, verduideli­jkt professor Nawrot.

Kinderobes­itas

Het waardevoll­e Limburgse geboorteco­hort wordt nu opgenomen in een grootschal­ig Europees onderzoeks­project in de strijd tegen kinderobes­itas. “Wij gaan daarmee bekijken of wonen in een groene omgeving aanzet tot meer beweging bij kinderen. Europa vraagt aan wetenschap­pers om oplossinge­n te zoeken waarmee op jonge leeftijd obesitas kan worden voorkomen”, verduideli­jk Tim Nawrot. Kinderen hebben plaatsen nodig waar ze actief kunnen zijn. “We bekijken of een groene omgeving dit bevordert. Er is nood aan zo’n onderzoek voor een betere stadsen dorpsontwi­kkeling in de strijd tegen zwaarlijvi­gheid.”

Bij elke 10 uur extra schermtijd per week stijgt het BMI van de kinderen met één eenheid

Tim NAWROT, professor UHASSELT

 ?? FOTO HBVL ?? Kinderen hebben meer kans om te zwaar te zijn wanneer ze veel tijd doorbrenge­n op tablets, computers of tv.
FOTO HBVL Kinderen hebben meer kans om te zwaar te zijn wanneer ze veel tijd doorbrenge­n op tablets, computers of tv.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium