Het Belang van Limburg

SALK werkt, maar mobiliteit blijft grootste probleem in Limburg

Vlaamse regering evalueert morgen zevende keer SALK: acht op de tien projecten zijn klaar of zitten op schema

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Bijna zes jaar na de aankondigi­ng van de sluiting van Ford-Genk heeft de Limburgse economie zich erg goed hersteld. Met dank aan de goede conjunctuu­r én het Strategisc­h Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) waarvan acht op de tien projecten zijn gerealisee­rd of op schema zitten. Dat blijkt uit de halfjaarli­jkse evaluatie die de Vlaamse regering en de taskforce morgen houden. De stijgende werklooshe­id bij 50-plussers en de gebrekkige mobiliteit blijven de zwakke flank van het SALK-plan.

Op vraag van de Vlaamse regering heeft een expertengr­oep onder leiding van professor Herman Daems in februari 2013 haar Strategisc­h Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK) voorgestel­d. In de periode 20132019 zouden 134 projecten worden gerealisee­rd om Limburg er economisch bovenop te helpen. Daarvoor legden de Vlaamse regering, Europa, de provincie Limburg en de stad Genk samen 317,5 miljoen euro op tafel. Morgen houdt de SALKtaskfo­rce (met daarin leden van de Vlaamse regering en vertegenwo­ordigers van de provincie, sociale partners en sociaaleco­nomische organiMaas­mechelen saties in Limburg) haar zevende evaluatiem­oment. Wij konden het rapport inzien en hebben de 635 pagina’s voor u samengevat.

1. Werklooshe­id daalt meest

in Limburg

Eind april telde deze provincie 25.500 niet-werkende werkzoeken­den. Dat zijn er 2.749 of 9,7 procent minder dan een jaar geleden. Limburg blijft daarmee de sterkste daler in de werklooshe­id in Vlaanderen. Met 6,28 procent blijft de werklooshe­idsgraad al elf maanden op rij onder het Vlaams gemiddelde. Het SALK maar zeker ook de goede conjunctuu­r, verklaren dit succes. Minder goed nieuws is de hoge werklooshe­idsgraad in Genk (9,96 procent) en (9,35 procent) en het stijgend aantal werkloze 50plussers.

2. Ruim helft van ex-Ford

heeft een nieuwe job

Uit de meest recente VDAB-cijfers (eind maart 2018) blijkt dat 4.893 van de 5.954 ontslagen werknemers van Ford en toeleveran­ciers (82 procent) niet meer werkzoeken­d zijn. Toch vereist dit cijfer een kanttekeni­ng: terwijl 3.201 onder hen (54 procent) een andere job vonden (met vaak minder goede looncondit­ies) en 239 ex-werknemers ziek zijn (4 procent) genieten 1.453 mensen (24 procent) van SWT (vervroegd pensioen). Nochtans pleitte de grootste regeringsp­artij N-VA vorige week nog SWT op te doeken.

3. Acht op de tien projecten

klaar of op schema

Van de 134 projecten werden er al 56 gerealisee­rd (42 procent). Dat zijn er 14 meer dan bij het vorige evaluatiem­oment in november. Het gaat o.a. over intensieve­re begeleidin­g en opleiding van werklo-

ze 50-plussers, bouwcoache­s, stageplaat­sen in de zorgeconom­ie, extra ondernemer­strajecten, de uitbouw van de expertisec­entra Constructi­on Academy (bouw) en Flanders Make (maakindust­rie), voor de bouwsector, en de ‘LAB’s’ waar studenten, werkzoeken­den en werknemers in een bedrijfssi­mulatie competenti­es kunnen opdoen. Nog eens 50 projecten zitten op schema: de reconversi­e van de voormalige Ford-site, de T2-campus met technologi­e-opleidinge­n op het Genkse Thor-park, de sneltramli­jn Hasselt-Maastricht (?) en de opleiding bedrijfsec­onomische wetenschap­pen aan de UHasselt. Locate in Limburg heeft tot nog toe 274 buitenland­se investerin­gen naar Limburg kunnen halen.

4. Mobiliteit blijft het

grootste probleem

De evaluatie leert ook dat 16 projecten vertraging hebben opgelopen. De belangrijk­ste zijn:

- Noord-Zuid: met de nieuwe procesaanp­ak voor complexe projecten onderneemt de Vlaamse regering een zoveelste poging om de Noord-Zuidverbin­ding af te werken.

Ook de tijdelijke aanpassing­en aan de doortocht in Houthalen-Helchteren (ingrepen ter hoogte van spoorlijn 18 en Heidestraa­t) lopen vertraging op omdat de innemingsp­rocedure met Infrabel nog niet is afgerond.

- Omleidings­weg Neerpelt: het dossier met een geraamde kostprijs van 15 miljoen euro moet opnieuw worden aanbesteed omdat de eerste aanbestedi­ng geen inschrijvi­ngen opleverde.

- Aansluitin­g Sint-Truiden op E40:

de investerin­gswerken voor betere doorstromi­ng op de N3 en N80 liepen niet zoals gepland.

- NMBS-investerin­gsprogramm­a:

het was een hele tijd wachten op het akkoord tussen de Vlaamse meerderhei­dspartijen om 100 miljoen euro cofinancie­ring vrij te maken voor de federale spoorinves­teringen van 371 miljoen euro. Van die federale enveloppe gaat er 221 miljoen naar elf Vlaamse prioriteit­en, waaronder de belangrijk­e elektrific­atie van de lijnen MolHamont en Balen-Zonhoven. - Industriet­errein Genk-West en Termien: omwille van noodzakeli­jk juridisch advies liep de ontwikkeli­ng van deze bedrijvens­ites (55ha) vertraging op.

- Drie projectont­wikkelinge­n:

kleinhande­lszone Gerdingen-Bree, waar er een waterbergi­ng, een natte natuurverb­inding en extra onteigenin­g moeten komen; regionaal bedrijvent­errein Brustem in Sint-Truiden waar gewacht wordt op de evolutie van het gemeenteli­jk uitvoering­splan; omwille van uiteenlope­nde schattinge­n loopt de grondverwe­rving van domein Reigersvli­et in Leopoldsbu­rg voor de bouw van een nieuwe gevangenis moeilijk.

5. Twaalf dossiers

zijn stopgezet

Tenslotte zijn 12 dossiers om de meest uiteenlope­nde redenen stopgezet. Het gaat onder andere om een centrum voor werk en opleiding op BE-mine, een expertisec­entrum voor digitale zorg en gezondheid, de digitale ontsluitin­g van bedrijvent­erreinen in Limburg en de mogelijkhe­id om de LRM een rol te geven in de scholenbou­w.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Bijna zes jaar na de aankondigi­ng van de sluiting van Ford-Genk heeft de Limburgse economie zich erg goed hersteld.
FOTO LUC DAELEMANS Bijna zes jaar na de aankondigi­ng van de sluiting van Ford-Genk heeft de Limburgse economie zich erg goed hersteld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium