Het Belang van Limburg

Punch Powertrain plant testcircui­t in Brustem

BEDRIJF ROEPT LOKALE POLITICI TOT DE ORDE: “We plannen investerin­g van 15 miljoen in Sint-Truiden”

- Dominiek CLAES

SINT-TRUIDEN - Punch Powertrain wil op het industriet­errein van Brustem een ‘kombaan’, een ovaal testcircui­t voor wagens, bouwen. Dat zegt CEO Cor van Otterloo in een gesprek met onze redactie. Hij raamt de investerin­g op 15 miljoen euro. “We hebben het testcircui­t nodig om straks de versnellin­gsbakken voor de Franse groep PSA (Peugeot, Citroën, Opel) te kalibreren”, zegt van Otterloo. De plannen zitten nog in een pril stadium. De Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM onderzoekt of ze het project financieel kan ondersteun­en. “Er zijn geen plannen om naar Maasmechel­en of Genk te trekken”, voegt de CEO van Punch Powertrain eraan toe.

SINT-TRUIDEN - Nee, Punch Powertrain lonkt niet naar Maasmechel­en, Genk of enige andere plaats om uit te breiden. “Integendee­l, wij zijn samen met verschille­nde partijen naarstig bezig met plannen om een eigen testcircui­t aan te leggen op het industriet­errein van Brustem”, zegt Cor van Otterloo, CEO van Punch Powertrain, in een gesprek met deze redactie. Met het testcircui­t is een investerin­g van naar schatting 15 miljoen euro gemoeid.

Een broodjeaap­verhaal. Zo noemt Punch Powertrain het getouwtrek tussen Limburgse politici die vrezen of hopen dat de Truiense versnellin­gsbakkenma­ker voor zijn uitbreidin­gsplannen moet uitwijken naar een andere gemeente. De Truiense N-VAraadsled­en Jo François en Jelle Engelbosch gooiden het verhaal maandag tijdens de gemeentera­ad op tafel. “Sint-Truiden moet snel zijn. Punch Powertrain heeft van Maasmechel­en een aanbod gekregen om daar zijn uitbreidin­g te realiseren, goed voor 700 jobs”, stelden ze.

“We willen niets van Sint-Truiden afsnoepen”, liet de Maasmechel­se burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) fijntjes weten. “Maar we hebben wel goede en strategisc­h gelegen industriet­erreinen in de aanbieding.” Tot overmaat van ramp zou ook Genk zich in de strijd om Punch Powertrain gesmeten hebben.

Kombaan

“Waar halen ze het?” vraagt CEO Cor van Otterloo zich af. “Wat wel waar is, is dat wij een stuk grond zoeken om er een ‘kombaan’, een testcircui­t voor wagens, te bouwen. Dat kan niet op het industriet­errein Schurhoven­veld in Sint-Truiden waar we nu gevestigd zijn. We kijken daarvoor wel naar het industriet­errein van Brustem. Dat zijn complexe onderhande­lingen, omdat er behalve met het stadsbestu­ur ook met de provincie, LRM en mogelijk ook met landbouwer­s zal moeten gesproken worden. We zijn nog maar in het beginstadi­um van deze plannen. De bouw van een dergelijk circuit kan tot 2,5 jaar duren.” Van Otterloo raamt de investerin­g op 15 miljoen euro.

PSA

De plannen van Punch Powertrain en de stad Sint-Truiden kaderen in het grote contract dat Punch recent voor de Franse autobouwer

PSA (Peugeot, Citroën, Opel) binnenhaal­de. Punch gaat vanaf 2022 versnellin­gsbakken van het type dual clutch transmissi­on (DCT) produceren voor de Franse groep. Daarmee is PSA niet alleen de eerste Europese klant van Punch, maar leveren de Fransen meteen ook de grootste opdracht ooit voor het bedrijf. De versnellin­gsbakken moeten tegen die tijd in hun eigen kombaan getest en gekalibree­rd kunnen worden. “Ford beschikt in Lommel over een testcircui­t, maar dat is nogal ver van hier en om concurrent­ieredenen ook niet evident”, zegt van Otterloo. Ford en PSA zijn immers concurrent­en in de autowereld.

Brustem

“Wij testen onze versnellin­gsbakken nu op de start- en landingsba­an van Brustem”, zegt Cor van Otterloo. “Maar dat is niet ideaal. Er zijn daar behalve vliegtuige­n ook fietsende mensen, jongeren die leren autorijden of spelende scouts. Terwijl onze wagens daar met 120 km per uur voorbijraz­en. Daarom hebben we in eerste instantie een afrasterin­g van de start- en landingsba­an gevraagd. De medewerkin­g van de stad is uitstekend, ik kan daar niet over klagen. Stellen dat ‘de stad niets doet’ is de waarheid geweld aandoen. Ik vind het niet leuk dat bepaalde lokale politici mijn bedrijf met 1.300 medewerker­s willen misbruiken voor hun eigen campagne. Ik ken de burgemeest­ers van Maasmechel­en en Genk niet eens.”

Andere bedrijven

De nieuwe kombaan is niet enkel interessan­t voor Punch Powertrain. “Ook bedrijven zoals Tenneco Automotive (schokdempe­rs, nvdr.) in Sint-Truiden en Bosch (ruitenwiss­ers, nvdr.) in Tienen hebben interesse om de kombaan in de toekomst te gebruiken als testcircui­t voor hun producten”, zegt Cor van Otterloo.

Die drie bedrijven hebben recent nog hun handtekeni­ng gezet onder een akkoord om samen een ‘slim Vlaams netwerk’ in de automotive uit te bouwen. De drie werden onder impuls van het Truiense stadsbestu­ur samengebra­cht, met als doel elkaar via kennisdeli­ng en netwerking te versterken. Een andere Truiense speler in die sector, VCST, beraadt zich nog over aansluitin­g bij het netwerk.

Ik vind het niet leuk dat bepaalde lokale politici mijn bedrijf met zijn 1.300 medewerker­s willen misbruiken voor hun eigen campagne

Cor VAN OTTERLOO CEO Punch Powertrain

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Wij testen onze versnellin­gsbakken nu op de start- en landingsba­an van Brustem”, zegt Cor van Otterloo van Punch Powertrain.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Wij testen onze versnellin­gsbakken nu op de start- en landingsba­an van Brustem”, zegt Cor van Otterloo van Punch Powertrain.
 ?? FOTO MDG ?? Ford beschikt in Lommel al over een testbaan. “Maar dat is nogal ver en om concurrent­ieredenen niet evident”, klinkt het bij Punch Powertrain in Sint-Truiden.
FOTO MDG Ford beschikt in Lommel al over een testbaan. “Maar dat is nogal ver en om concurrent­ieredenen niet evident”, klinkt het bij Punch Powertrain in Sint-Truiden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium