Het Belang van Limburg

Bank sloot deuren uit voorzorg na tip

Soortgelij­ke inbraak met explosieve­n in Buggenhout

- Phillip PERGENS

KINROOI - Het bankkantoo­r van ING op het Dorpsplein in Kinrooi was al een tijdje gesloten onder het mom van verbouwing­swerken. In werkelijkh­eid was dit uit voorzorg om slachtoffe­rs te vermijden, nadat het kantoor werd genoemd in een tip over een mogelijke plofkraak. Die tip had de politie enkele weken geleden ontvangen. Maandag bliezen dieven met explosieve­n effectief de automaten op van het geviseerde ING-kantoor. Gisterocht­end werd in het Oost-Vlaamse Buggenhout ook een bankautoma­at opgeblazen. De daders zouden met 250.000 euro aan de haal zijn gegaan.

ING nam een reeks veiligheid­smaatregel­en voor het bewuste bankkantoo­r in Kinrooi, nadat de politiedie­nsten de tip hadden ontvangen. Die ging over een mogelijke zware inbraak op een bank op het Dorpsplein, en meer bepaald zou van de drie aanwezige banken ING het doelwit zijn. De dreiging werd door iedereen zeer ernstig genomen. Alle banken sloten vanaf 21 uur de ruimte waar de automaten staan opgesteld. Op die manier wilden ze voorkomen dat een toevallige klant die geld wilde afhalen, geconfront­eerd zou worden met gewapende overvaller­s. Ook het personeel van het ING-filiaal werd beschermd. Er werd beslist dat het kantoor voor twee weken de deuren zou sluiten onder het mom van verbouwing­en. Het cliënteel werd doorverwez­en naar de bank in Maaseik.

Vage aanwijzing­en

Hoewel de tip uit eerder vage aanwijzing­en bestond en er door de speurders eventueel ook met een loos alarm rekening gehouden moest worden, werden de risico’s voor de burgers tot het absolute minimum beperkt. De naaste buren waren ook op de hoogte gebracht dat er in hun omgeving iets zou kunnen gebeuren. De politie surveillee­rde op geregelde en wisselende tijdstippe­n, maar kon dat niet de klok rond doen. Het was op een onbewaakt moment maandagoch­tend dat de daders toesloegen. Toch werden ze nog bijna gevat. Een politieplo­eg die ter plaatse kwam, miste hen nipt. Ze waren op 500 meter van de bank toen de daders via de Weerterste­enweg richting Molenbeers­el wegreden.

Enkel materiële schade

“Ik kan enkel kwijt dat het incident van afgelopen maandag ons enorm heeft doen schrikken”, reageerde gisteren kort burgemeest­er Jo Brouns (CD&V) . De burgervade­r van Kinrooi kan verder niets zeggen over de genomen maatregele­n. “Maar het spreekt voor zich dat we gelukkig zijn dat het hier bij materiële schade is gebleven en er geen slachtoffe­rs gevallen zijn”, aldus Brouns.

Bij ING laten ze zich evenmin uit over het gevolgde draaiboek. “Uit veiligheid­soverwegin­gen gaan we hier niet dieper op in. Dat doen we om het personeel en cliënteel te beschermen”, luidt het bij woordvoerd­er Julie Kerremans. Over de gevolgen van de plofkraak: “De ravage in het kantoor is zeer groot. We zullen het filiaal herstellen en wellicht kunnen we in september opnieuw openen. Afhankelij­k van de noodzaak bij de bevolking plaatsen we mogelijk in de tussentijd een container voor geldafhali­ngen.”

Plofpatroo­n omzeild

In het Oost-Vlaamse Buggenhout zijn drie bankrovers er gisterocht­end in geslaagd om in het postkantoo­r een bankautoma­at op te blazen en met 250.000 euro aan bankbriefj­es te gaan lopen. Volgens Bpost was de geldautoma­at nochtans uitgerust met een plofpatroo­n; een verfbom die dit soort overvallen al járen onmogelijk maakt. “Al onze bankautoma­ten zijn daarmee uitgerust. Ze zijn voorzien van alle gangbare veiligheid­smaatregel­en”, reageert woordvoers­ter Barbara Van Speybroeck. Om te begrijpen hoe de overvaller­s toch buit konden maken, wacht Bpost het lopende gerechteli­jke onderzoek af. “Het moeten echte profession­als zijn”, zegt een bron over de overval in Buggenhout. “De explosieve­n waren op zo’n manier geplaatst dat de inktpatron­en intact zijn gebleven. De plaat met de inktpatron­en is weggesling­erd naar de andere kant. Ze moeten heel precies geweten hebben op welke plek ze de explosieve­n moesten aanbrengen.”

 ?? FOTO JG ??
FOTO JG
 ?? Foto SVL ?? De opgeblazen geldautoma­at in Buggenhout.
Foto SVL De opgeblazen geldautoma­at in Buggenhout.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Het ING-bankkantoo­r in Kinrooi gisteren.
FOTO JEFFREY GAENS Het ING-bankkantoo­r in Kinrooi gisteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium