Het Belang van Limburg

Voor moord veroordeel­de smid verhoord in andere moordzaak

Speurders ondervrage­n Tongenaar Rik Jans in onderzoek naar Jacques Gerin uit Lanaken

- Nancy VANDEBROEK

TONGEREN/LANAKEN - In het pas heropende onderzoek naar de moord op Lanakenaar Jacques Gerin, die bijna 16 jaar geleden verdween, hebben de speurders vorige week Rik Jans (46) verhoord. De smid uit Tongeren zit een straf van 30 jaar uit voor de moord op Tongenaar Didier Lemmens in 2006. Of Jans als getuige of als verdachte is verhoord, is niet duidelijk. Feit is dat hij in de gevangenis uitspraken heeft gedaan die meer klaarheid zouden kunnen brengen over de dood van Gerin.

Het parket heeft het onderzoek naar de moord op Jacques Gerin bijgenaamd ‘Jaak de neger’ - onlangs heropend na nieuwe ontwikkeli­ngen. De man verdween tussen 18 en 21 oktober 2002. Het onderzoek kreeg het etiket ‘cold case’, tot vorig jaar in juni Genkenaar René Vandereyck­en op een even mysterieuz­e wijze als Gerin van de aardbodem verdween. Het onderzoek naar Gerin werd daardoor opnieuw onder de loep genomen en onderworpe­n aan nieuwe forensisch­e onderzoeks­technieken. Dat liet het Limburgse parket weten na een nieuwe zoeking naar Gerin op 24 mei in de buurt van de Steenselbe­rgstraat in Lanaken.

Niet alleen de analyse van het dossier zou echter aanleiding hebben gegeven tot de recente graafwerke­n, maar blijkbaar ook verklaring­en van een man die de plek had aangewezen waar Gerin zou zijn begraven. Het speurwerk leverde geen aanwijzing­en op, maar het onderzoek zou niet opnieuw in het slop zijn geraakt. Zo raakte gisteren bekend dat Tongenaar Rik Jans onlangs in deze zaak aan de tand is gevoeld. Hij zou zich in de gevangenis hebben laten ontvallen dat Didier Lemmens in 2006 niet zijn eerste slachtoffe­r was.

Dertig jaar opsluiting

Rik Jans zit in de gevangenis­straf een gevangenis­straf uit van 30 jaar voor de moord op Lemmens. Op 7 december 2006 schoot Jans zijn stadsgenoo­t dood in zijn atelier in de Hoeseltse deelgemeen­te Werm, na een dispuut over een financiële schuld. Na de moord legde hij het stoffelijk overschot van Lemmens in de kofferbak van zijn Mercedes en reed hij naar het Albertkana­al in Eigenbilze­n. De wagen werd zeven weken later uit het water gehaald. Korte tijd later werd Jans, een smid, ingerekend. In januari 2010 volgde zijn veroordeli­ng door het Tongerse assisenhof. Jans zit opgesloten in de gevangenis van Hasselt. Net als Bilzenaar Marc C., die achter de tralies zit op verdenking van de moord op Genkenaar Ronald Vandereyck­en in juni vorig jaar. Ook de Bilzenaar werd onlangs verhoord in het onderzoek naar Jacques Gerin, waarin zijn naam ook al eerder opdook.

 ?? FOTO B ?? Rik Jans tijdens zijn proces.
FOTO B Rik Jans tijdens zijn proces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium