Het Belang van Limburg

Geen stap verder

Onze Wetstraatj­ournalist houdt ogen en oren voor u open in Brussel

-

Timmie van Diepen

U heeft zich vast nog wel eens afgevraagd hoe het nu zit met de invoering van het statiegeld op blikjes en het daarmee samenhange­nde Verpakking­splan van minister Joke Schauvlieg­e (CD&V). Met al het zwerfafval dat de Vlaamse bermen ontsiert, kan het haast niet anders.

Het antwoord is: de Vlaamse regering is aan het studeren. Nadat het Verpakking­splan van Schauvlieg­e drie weken geleden op de agenda van de ministerra­ad belandde en er ook even snel weer van verdween, heet het dat het plan “even in de koelkast zit” en dat “alle facetten bestudeerd worden.” Lees: de regering wil tijd kopen om tot een politiek onderhande­lde beslissing te komen, want het onderdeelt­je van het statiegeld blijft een splijtzwam binnen de meerderhei­d. CD&V wil graag, N-VA en Open Vld hebben hun twijfels. Binnen de regering werd drie weken geleden afgesproke­n dat ook de verpakking­ssector mordicus tégen statiegeld, omdat het hen geld zou kosten - zelf voorstelle­n mag doen. Die zijn er nu. En wat blijkt? Ze gaan lang niet ver genoeg. Van een aanpak van zwerfvuil is er amper sprake en van statiegeld is er al helemaal geen spoor. Een verrassing is dat hoegenaamd niet. Wat wel verraste was de dubbele houding van de N-VA gisteren in het Vlaams Parlement. Wilfried Vandaele had woensdagoc­htend in de media verklaard dat hij vond dat het plan van de sector de lat niet hoog genoeg legt. Dat was duidelijk niet naar de zin van minister-president en partijgeno­ot Geert Bourgeois (foto), die in het publieke debat openlijk eraan twijfelde of Vandaele wel de juiste versie van het plan in handen had. Een ander N-VA-parlements­lid, Bart Nevens, benadrukte dan weer dat de producente­n maximaal verantwoor­delijkheid moeten dragen en dat ze de kans moeten krijgen om een waterdicht plan voor te leggen. De vraag is wat er in dit dossier onder waterdicht wordt verstaan? Minister-president Bourgeois heeft gelijk als hij zegt dat de regering naar een allesomvat­tend plan moet gaan, dat zowel oplossinge­n voor het Verpakking­safval als het zwerfvuil implemente­ert. Alleen is zoeken naar een totaaloplo­ssing in het afvaldossi­er erg moeilijk.

Als tegenstand­ers zeggen dat statiegeld niet al het zwerfvuil zal oplossen, dan klopt dat. Er ligt veel meer in de bermen dan alleen blikjes en petflessen. Maar statiegeld kan, samen met andere maatregele­n, wel het begin van een oplossing zijn. En ja: dat zal ook opoffering­en vragen van de burger. Dat er veel verontwaar­digde reacties kwamen op het antistatie­geldfilmpj­e van de verpakking­sector, waarin Callboys-acteur Rik Verheye demonstree­rt welke nadelen er allemaal aan statiegeld vastzitten, doet alvast vermoeden dat het qua draagvlak wel snor zit.

Maar finaal zal het toch de politiek zijn die moet beslissen. Een zaak is zeker: blijven wachten op een zaligmaken­de oplossing vanuit de sector brengt ons geen stap verder. Dat moet ook N-VA stilaan beginnen te beseffen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium