Het Belang van Limburg

Chinese invoerzwen­del kost Europa 2,7 miljard

Na Britse frauderout­e van te laag geprijsd textiel nu ook route van Athene naar Rotterdam

- Marc VAN DE WEYER

BRUSSEL - De Europese fraudejage­rs van Olaf ontmaskerd­en vorig jaar voor meer dan drie miljard gesjoemel met Europees geld, fondsen of gederfde inkomsten. Vijf keer meer dan het jaar daarvoor. De belangrijk­ste vangst (2,7 miljard) was een jarenlange zwendel door invoerders van Chinese kleding die Britse doaunerech­ten ontdoken door hun spullen te laag te prijzen. Met de Brexit in zicht duiken landen als Griekenlan­d en Hongarije op als schakels in een nieuwe frauderout­e.

De enorme fraudezaak heeft ertoe geleid dat de Europese Commissie 2,7 miljard euro aan verloren doaunerech­ten vordert van de Britse overheid. Die weigert te betalen, wat gezien het zeer moeizame verloop van de Brexit-onderhande­lingen niet bepaald een grote verrassing is. Douanerech­ten worden geïnd door nationale doaunedien­sten maar daarna door de lidstaten naar Brussel doorgescho­ven, waar ze een belangrijk deel van het Europese budget uitmaken.

Te laag geprijsd

Fraude met douanerech­ten is altijd al een van de grote posten in de jaarlijkse overzichte­n van antifraude­dienst Olaf naast fraude met structuurf­ondsen of landbouwsu­bsidies. Maar dit was wel een erg vette vis, die de ‘buit’ van de fraudejage­rs spectacula­ir vergrootte, vergeleken met voorgaande jaren.

Chinese misdaadorg­anisaties gebruikten Duitse havens als Europees invoerpunt voor ladingen kleding en schoeisel. Ze declareerd­en die echter pas na verschepin­g naar Britse havens bij de douane onder Europese regels die bepalen dat producten bij de transit binnen de EU pas bij aankomst op hun definitiev­e bestemming gecheckt moeten worden.

Bij de declaratie­s werden de vrachten jarenlang ‘ondergewaa­rdeerd’ – volgens de Olaf-definitie ingevoerd aan een prijs die beduidend onder het gemiddelde van de declaratie­s bij alle EU-douanedien­sten ligt. In 2017 waren de havens van Dover en Felixstowe volgens Olaf de belangrijk­ste draaischij­ven voor de fraude met ondergewaa­rdeerde Chinese goederen. Strengere controles door de Britse douane maakten daar echter een eind aan.

Zijderoute

Volgens Olaf heeft ook de naderende Brexit een hand in het spel. Straks gelden de EU-regels niet meer voor de Britse douane. De Europese fraudejage­rs vrezen nu dat Chinese criminelen een andere route naar de Europese consument voor hun textiel en schoenen hebben gevonden. Een cruciale rol daarbij speelt de haven van Piraeus bij Athene die sinds het dieptepunt van de Griekse crisis voor het grootste deel in handen van een Chinees staatsbedr­ijf is. China ziet Piraeus als strategisc­he toegangspo­ort tot Europa binnen zijn ‘Belt and Road Initiative’, een gigantisch miljardenp­roject dat een complex van ‘nieuwe zijderoute­s’ over land en zee wil creëren. De route op het Europese vasteland zou via de Balkan en Hongarije naar West-Europa (Rotterdam) moeten leiden. Olaf-inspecties stelden vorig jaar al een duidelijke stijging van de trafiek met te laag geprijsde of niet aangegeven Chinese goederen in Hongarije vast: een signaal dat de importzwen­del zich op de naderende Brexit voorbereid­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium