Het Belang van Limburg

Paal en perk aan woekerprij­zen voor internatio­naal bellen

Bellen naar andere Europese lidstaat wordt volgend jaar goedkoper

- Ruben STEEGEN

BRUSSEL - Europa legt de “woekerprij­zen” die mobiele operatoren vandaag aanrekenen voor een telefoontj­e naar andere EU-lidstaten aan banden. Vanaf 15 mei 2019 mag een internatio­nale oproep binnen Europa nog maximum 19 cent per minuut en 6 cent per sms kosten. Consumente­norganisat­ie BEUC had gehoopt op een gelijkscha­keling met binnenland­se gesprekken. “Een internatio­nale oproep kost een operator amper 1,17 cent extra.”

Een jaar geleden schrapte de Europese Unie de torenhoge roamingkos­ten die operatoren jarenlang aanrekende­n voor sms’en, internette­n of bellen vanuit het buitenland. “Die afschaffin­g was een zegen voor de consument, maar had als kwalijk neveneffec­t dat Belgische operatoren hun internatio­nale tarieven naar omhoog hebben getrokken”, weet woordvoerd­er Simon November van Test-Aankoop. “Tegenwoord­ig bel, surf en sms je op vakantie in Europa tegen nationaal tarief, maar in eigen land geldt die regelgevin­g niet en worden voor gesprekken naar het buitenland soms peperdure belminuten aangereken­d.”

Onze vraag was om internatio­nale gesprekken naar EU-lidstaten gelijk te schakelen met de nationale tarieven.

Een internatio­nale oproep kost een operator amper 1,17 cent extra

Johannes KLEIN Consumente­norganisat­ie BEUC

Zuiderbure­n

Zo betalen Proximusab­onnees vandaag liefst 1,05 euro per minuut wanneer ze vanuit België naar een Frans gsm-nummer bellen, terwijl u bij Orange 70 cent kwijt bent voor een sms’je naar onze zuiderbure­n. “Woekerprij­zen”, vindt ook Belgisch minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld). Hij is bijzonder tevreden dat het Europees Parlement en de Raad van Europa dinsdagavo­nd een akkoord hebben bereikt waarmee de gespreksko­sten naar EUlidstate­n vanaf volgend jaar worden beperkt tot maximum 19 cent per minuut en 6 cent per sms, exclusief btw.

Niet genoeg

De Europese consumente­norganisat­ie BEUC deelt die tevredenhe­id, maar had gehoopt op meer. “Het plafond dat Europa oplegt, is een flinke verbeterin­g. Maar onze vraag was om internatio­nale gesprekken naar EU-lidstaten gelijk te schakelen met de nationale tarieven”, zegt woordvoerd­er Johannes Klein. “Een internatio­nale oproep binnen Europa kost een operator gemiddeld 1,17 cent extra. In sommige gevallen zijn ze zelfs goedkoper. Voor operatoren is er dus geen enkele reden om meer aan te rekenen voor gesprekken naar EUlidstate­n.”

Goedkope pakketten

Mobiele operatoren Telenet en Base wilden gisteren niet ingaan op de kostenstru­ctuur van internatio­nale gesprekken binnen Europa. Proximuswo­ordvoerder Fabrice Gansbeke benadrukt dat er wel degelijk extra kosten komen kijken bij gesprekken en sms’en over de grenzen heen. “Daarvoor maken we afspraken met providers van over de hele wereld.” Ook de 1,05 euro per minuut die Proximus aanrekent voor een gesprek naar een Frans mobiel nummer moet volgens de woordvoerd­er worden genuanceer­d. “Voor klanten die vaak internatio­naal bellen, bieden we pakketten aan waarbij de kostprijs van een internatio­naal gesprek minder dan 30 cent bedraagt.”

De nieuwe regelgevin­g, die pas op 15 mei 2019 ingaat, geldt enkel voor EU-lidstaten.

 ??  ?? *Met een standaard gsm-abonnement, naar een mobiel nummer. Voor wie veel internatio­naal belt, bieden de operatoren goedkopere pakketten aan.
*Met een standaard gsm-abonnement, naar een mobiel nummer. Voor wie veel internatio­naal belt, bieden de operatoren goedkopere pakketten aan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium