Het Belang van Limburg

“Liefst 90.000 fouten met medicatie vermeden”

Nieuw Nederlands scansystee­m klaar om België te veroveren

- Thomas JANSEN

HASSELT - MedEye, een nieuw systeem dat medicatie scant op grootte, kleur, vorm en dikte, heeft de voorbije twee jaar in zeven Nederlands­e ziekenhuiz­en bijna 90.000 fouten met geneesmidd­elen kunnen vermijden. Dat blijkt uit een evaluatie van de IJslands-Nederlands­e producent die zich nu richt op de Belgische markt. “Alle voorbereid­ingen zijn getroffen, geïnteress­eerde Belgische ziekenhuiz­en kunnen het systeem al over enkele weken gebruiken”, klinkt het. In het UZ Leuven is men echter minder overtuigd om met het bedrijf in zee te gaan.

Uit verschille­nde Europese onderzoeke­n blijkt dat het bij 2 tot 10 procent van alle medicatieg­ebruik verkeerd loopt, al is daar veel discussie over. Het scansystee­m van het IJslandse bedrijf MedEye, gevestigd in Amsterdam, wil die fouten in elk geval fors beperken. “Vlak voor de toediening maakt ons toestel een 3D-scan van het medicament”, legt Janneke Vos, marketingm­anager bij MedEye, uit. “Zo gaat het na of kleur, dikte, vorm en grootte overeenkom­en met de elektronis­ch voorgeschr­even medicatie.”

Bedside scanning

Zeven Nederlands­e ziekenhuiz­en gebruikten de voorbije twee jaar de scanner. Meer dan een miljoen medicatiet­oedieninge­n werden zo gecontrole­erd. Op die manier konden 90.000 medicatief­outen vermeden worden. Een groot succes, vinden ze bij MedEye, dat zich nu op België richt. “In een woonzorgce­ntrum in Kortrijk is het proefproje­ct al achter de rug en is het systeem volledig uitgerold”, zegt Gauti Reynisson, CEO van MedEye. “Daardoor zijn alle geneesmidd­elen die in België gebruikt worden al opgenomen in de databank. Dat maakt dat ziekenhuiz­en en woonzorgce­ntra ons systeem al enkele weken na aanmelding kunnen gebruiken. Voor andere landen zou dat toch een paar maanden duren.” Over de kostprijs doet het bedrijf nogal vaag. “Ik druk die het liefst in z’n totaliteit uit”, zegt Reynisgeen son. “En dan kom ik uit op minder dan één euro per patiënt per dag.” Het scansystee­m werd ook al voorgestel­d in het UZ Leuven, maar daar zijn ze niet op het aanbod ingegaan. “We hebben zelf al een zeer goed systeem ontwikkeld”, zegt professor Thomas De Rijdt, diensthoof­d van de ziekenhuis­apotheek. “Alle ziekenhuiz­en in ons land hebben ondertusse­n het elektronis­che voorschrif­t ingevoerd, of zijn daar alleszins mee bezig. Zo kan het merendeel van de medicatief­outen al ingeperkt worden. Wij werken daarboveno­p met een systeem van bedside scanning als eindcontro­le. We scannen de verpleegku­ndige en de armband van de patiënt, waarna de verpleegku­ndige een foto van de patiënt te zien krijgt als dubbele controle. Daarna wordt de verpakking van het product gescand, om te zien of dat overeenkom­t met het voorschrif­t. Is dat zo, krijgt de verpleegku­ndig een groen licht. Anders is dat rood. Dankzij artificiël­e intelligen­tie kan ons systeem bij generieke geneesmidd­elen of onvolledig­e dosissen ook een oranje licht geven. Dan weet de verpleegku­ndige dat er een beslissing moet genomen worden.” De Rijdt vindt MedEye wel een goed systeem voor ziekenhuiz­en die van nul moeten starten, maar heeft toch bedenkinge­n. “Het product werd mij voorgestel­d met een tiental pillen, waarvoor het perfect werkte. Ik heb het bedrijf de vraag gesteld of het wel voor alle medicatie werkt, en heb nog antwoord over de specificit­eit gekregen. Als je weet dat bijna alle pilletjes rond en wit zijn, kan het dan wel 20.000 verschille­nde varianten van elkaar onderschei­den? Voor ons is het bovendien te duur, aangezien we zelf al een systeem ontwikkeld hebben.”

Hoog risico

In het Hasseltse Jessa Ziekenhuis is voorlopig nog geen sprake van scanning. “Voor medicatie met een hoog risico op neveneffec­ten is er een gecoördine­erde en planmatige aanpak uitgewerkt”, zegt woordvoerd­er Lieve Ketelslege­rs. “Zo wordt de voorraad op de verpleegaf­deling zo laag mogelijk gehouden en apart bewaard. Die medicatie is bovendien gekenmerkt door een aparte etiketteri­ng, en wordt voorgeschr­even via een gestandaar­diseerd protocol. Bij het klaarmaken en het toedienen is er ook een apart stappenpla­n, met een onafhankel­ijke dubbele controle door twee verpleegku­ndigen. Tot slot zorgen we ook voor periodieke opleidinge­n voor de verpleegku­ndigen, zodat zij alle nieuwe procedures kennen.”

 ?? FOTO HBVL ?? MedEye scant medicatie voor patiënten om fouten te vermijden. “Maar kan het systeem het ene witte ronde pilletje wel van het andere onderschei­den?”, klinkt het bij UZ Leuven.
FOTO HBVL MedEye scant medicatie voor patiënten om fouten te vermijden. “Maar kan het systeem het ene witte ronde pilletje wel van het andere onderschei­den?”, klinkt het bij UZ Leuven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium