Het Belang van Limburg

“Graag een jurkje en een champagnek­oeler”

Solden al sluimerend begonnen met slimme koppelverk­oop

- Mark VAN LUYK

BRUSSEL/BILZEN - Een aantal kleinere boetieks is al stilletjes aan de solden begonnen via koppelverk­oop, braderieën en verbouwing­en. “We doen dat omdat de solden niet meer zoveel opleveren als vroeger. Online shops geven het hele jaar door korting”, zegt Charlotte Daenen. “Op deze manier proberen we dat een beetje te counteren.”

Op donderdag 31 mei begon de sperperiod­e voor kleding- en schoenenwi­nkels. Tot aan de solden, op zaterdag 30 juni, is het wettelijk verboden om kortingen aan te kondigen of te suggereren. Maar omdat de Europese regelgevin­g koppelverk­oop toelaat, kan dat wel. Bij koppelverk­oop krijgt de klant een korting als hij minstens 2 items koopt. “Ook fluisterso­lden, waarbij de verkoper discreet aan de klant laat weten dat hij een bepaald item aan een lagere prijs kan krijgen, zijn toegelaten tijdens de sperperiod­e”, zegt Sven Nouten van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ).

Geen solden, wel cashback

En dus neemt de creativite­it van de kleine handelaars in de sperperiod­e toe. Bij Boetiek Charlotte in Bilzen prijzen ze hun waren aan met een cashback-promotie. Een slimme manier om wettelijk verboden woorden als ‘solden’ of ‘korting’ te vermijden. “Bij aankoop van 2 stuks van minstens 150 euro krijgen onze klanten 50 euro terug”, vertelt Charlotte Daenen van boetiek Charlotte in Bilzen. “Ze krijgen die korting ook bij aankoop van minstens 149 euro en 1 gadget uit onze grabbelbak aan 1 euro per stuk. Uiteraard doen we dat op die manier om de wet rond de sperperiod­e niet te overtreden. We starten ook al zo vroeg met kortingen omdat de soldenperi­ode zelf vaak tegenvalt en ook omdat grote ketens en online shops wél kortingen geven. De detailhand­el staat erg onder druk door de online concurrent­ie, maar dit soort acties helpt wel.”

Sperperiod­e

Uit een enquête van NSZ onder boetiekhou­ders blijkt dat 38 procent koppelverk­oop zal toepassen tijdens deze sperperiod­e. 28 procent gaat dat zelfs de hele sperperiod­e doen. “Opvallend is dat driekwart van die winkeliers aangeeft dat ze koppelverk­oop eigenlijk tegen hun zin doen omdat ze het nefast vinden voor hun winstmarge­s. Door de koppelverk­oop worden die marges nog kleiner. 77 procent zegt het te doen omdat steeds meer andere winkels het doen, 51 procent omdat de klant erom vraagt.” De sperperiod­e moet de kleinhande­l wapenen tegen grote ketens die voortduren­d kunnen uitpakken met promoties, maar door de groei van online kledingwin­kels heeft die steeds minder effect. Grote internetwi­nkels hebben hun hoofdkanto­or in het buitenland en vallen dus niet onder de Belgische wetgeving. Bovendien verkopen ze met verlies of tegen kostprijs. Volgens de FOD Economie gaven we in 2012 1.756 euro uit aan kleren en

Steeds meer consumente­n willen enkel nog met korting kopen, maar dat is voor de meeste handelaars niet mogelijk

Sergio DESTINO (UNIZO)

schoenen. In 2016 was dat nog maar 1.472 euro. We kopen niet minder, maar textiel wordt goedkoper.

Hele jaar kortingen

“Er zijn het hele jaar door kortingen te rapen: Singles Day, Black Friday, Cyber Monday, Mid Season Sales, lentekorti­ng koppelverk­oop,… En dan moeten de echte solden nog beginnen”, zegt Sergio Destino van UNIZO. “Het zijn niet alleen de kleintjes die onder druk komen te staan door al die kortingen, maar ook de grote Belgische ketens. Handelaars geven aan dat steeds meer consumente­n enkel nog met korting willen kopen, maar dat is voor de meesten niet mogelijk. De marges bedragen nu al niet meer dan 1,2 procent. Tegelijker­tijd moet er geïnvestee­rd worden in nieuwe technologi­eën en e-commerce. Daarom is het belangrijk dat fysieke winkels zich onderschei­den. Consumente­n zijn wel bereid om iets meer te betalen voor een persoonlij­ke service en die kunnen online spelers vaak niet bieden.”

 ?? FOTO TP ?? De verkoopste­rs van Boetiek Charlotte prijzen hun waren aan met een cashback-promotie. Klanten krijgen korting bij aankoop van een kledingstu­k van 149 euro en een gadget van 1 euro uit de grabbelbak (foto inzet).
FOTO TP De verkoopste­rs van Boetiek Charlotte prijzen hun waren aan met een cashback-promotie. Klanten krijgen korting bij aankoop van een kledingstu­k van 149 euro en een gadget van 1 euro uit de grabbelbak (foto inzet).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium