Het Belang van Limburg

Minnelijke schikking van 181 euro mogelijk bij winkeldief­stal

-

BRUSSEL - Winkeliers en dieven kunnen straks onderling een diefstal afhandelen, zonder tussenkoms­t van parket of politie. Ze moeten er dan wel mee instemmen 181 euro te betalen om alles in der minne te regelen. De regering-Michel wil er zo voor zorgen dat het hoge aantal winkeldief­stallen naar beneden duikt. In Nederland bestaat zo’n systeem al een tijdje. Met succes.

58 keer per dag of meer dan 21.000 keer per jaar. Zoveel wordt er gestolen in winkels, blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon op de kop tikte bij Binnenland­se Zaken. En dan gaat het alleen nog maar over de officiële aangiftes die bij de politie terechtkom­en. Volgens onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) geeft 42 procent van de winkeliers diefstal echter nooit aan. Winkeldief­stallen zijn immers al een hele tijd geen prioriteit meer voor justitie. “Ondertusse­n kaapt het fenomeen wel 1,5 procent van de omzet weg”, zegt Christine Mattheeuws van NSZ. Samen met ondernemer­sorganisat­ie Unizo en de federatie van de grotere winkelkete­ns Comeos pleit NSZ er al een tijdje voor om diefstalle­n administra­tief te kunnen afhandelen.

In Nederland slaagt men er met zo’n administra­tieve afhandelin­g wel in om het fenomeen in te dijken. De regering-Michel besliste in de zomer van vorig jaar al om hetzelfde te doen, maar is nu pas rond. Maandag komen alle betrokkene­n nog eens samen, bedoeling is dat na de zomer alles van start kan gaan.

Formuliert­je invullen

Winkeliers die iemand op heterdaad betrappen, kunnen dan de diefstal via een minnelijke schikking regelen. Via een standaardf­ormulier komen winkelier en dader overeen om het met een schadeverg­oeding van 181 euro af te handelen. Politie en parket hoeven niet meer tussen te komen, ze krijgen wel nog een kopie van het formulier. De dader moet het bedrag pas achteraf betalen. Alles wordt afgehandel­d via een vzw, die van die 181 euro 40 euro mag houden. Betaalt de dader binnen de 8 à 10 weken nog niet, wordt het dossier toch doorgespee­ld aan Justitie.

“In elk geval zullen kleine boefjes straks wel twee keer nadenken vooraleer ze toeslaan”, zegt Franky Demon. “En voor politie en justitie is het een flink pak minder werk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium