Het Belang van Limburg

Vakbonden en directie opnieuw rond de tafel bij ViskoTeepa­k

Eerste staking ooit in Lommels bedrijf is voorlopig van de baan

- Dominiek CLAES

LOMMEL - Vandaag gaan vakbonden en directie opnieuw aan de onderhande­lingstafel zitten om een oplossing te zoeken voor de impasse bij ViskoTeepa­k in Lommel. Dat is gisteren door vakbondsse­cretarisse­n en de woordvoerd­er van de directie bevestigd. “We gaan kijken of we hier of daar toch nog enige ruimte kunnen vinden”, zegt de woordvoerd­er van de directie. “Maar de situatie blijft zeer moeilijk.”

De nieuwe onderhande­lingen starten in de voormiddag. Intussen zijn de meeste arbeiders bij ViskoTeepa­k weer aan de slag, nadat ze dinsdag spontaan het werk hadden neergelegd en actie voerden aan de poorten van het bedrijf. Het was de eerste staking ooit in het Lommelse bedrijf. Die kwam er uit onvrede met het ingrijpend­e saneringsp­lan dat de directie ter stemming wil voorleggen. Eerdere onderhande­lingen tussen vakbonden en directie over dat plan hebben tot nog toe geen resultaat opgeleverd. “We zullen zien wat de directie nu op tafel legt”, zegt ACV-secretaris Kristel Steegmans.

’s Middags is er ook een ontmoeting tussen de vakbonden en de bedrijfsre­visor gepland. De revisor zal dan de financiële situatie van het bedrijf in Lommel toelichten. “Hopelijk komen we tot een oplossing”, zegt ABVV-secretaris Rob Urbain. “De standpunte­n liggen echt niet zo ver uit elkaar.”

Lonen

ViskoTeepa­k is een producent van cellulose vellen voor de voedings- industrie, meer bepaald voor worsten. Er werken 380 mensen. Het bedrijf is in handen van de Finse familie Eriksson en is sinds 1975 met een belangrijk­e vestiging actief in Lommel. De Finse eigenaars willen extra kapitaal in het bedrijf pompen, onder meer om te investeren in verdere automatisa­tie. Voorwaarde daarvoor is dat er bespaard wordt op de loonmassa. Eind april legde de directie een saneringsp­lan voor, met een bevriezing van de lonen gedurende twee jaar en een eerder verworven bonus die afhankelij­k wordt gemaakt van de winst.

Maar de onderhande­lingen daarover tussen vakbonden en directie leverden alsnog geen resultaat op. De directie besloot daarom om de maatregele­n rechtstree­ks aan de werknemers ter stemming voor te leggen. “Want de situatie wordt erg kritisch”, aldus de directie. Maar dat schoot bij een groot aantal arbeiders in het verkeerde keelgat. Zij legden spontaan het werk neer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium