Het Belang van Limburg

Hogere rente

- Pascal PAEPEN Economist Thomas More en KU Leuven

Peter Praet heeft gesproken. De Belgische hoofdecono­om van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft voorzichti­g meegedeeld dat de bank der banken stilaan komaf wil maken met de ‘gratis geld’politiek. Nog tot het najaar zal de machtigste instelling van Europa iedere maand voor 30 miljard euro extra geld scheppen. Een centrale bank kan en mag dat nu eenmaal. Met die verse euro’s worden vervolgens schulden van overheden en bedrijven gekocht. Het doel? De rente absurd laag houden. Liefst 0 procent of zelfs nog minder. Het beleid van lage rente is er niet zomaar gekomen. Het was een antwoord op de kredietcri­sis die in juni 2007 begon. Die crisis leidde in september 2008 tot het bankroet van de Amerikaans­e zakenbank Lehman Brothers en de grootste financiële crisis in bijna 80 jaar. Er brak paniek uit. Daarop hebben de centrale banken gereageerd door wereldwijd massaal veel geld ‘in het systeem’ te pompen. De ECB alleen al zorgde zo voor een stimulus van maar liefst 2.400 miljard euro.

We zijn nu bijna tien jaar later en de rente is nog altijd zo goed als 0 procent. Is dat wel nodig? De economie bloeit. Ondernemer­s en consumente­n hebben weer vertrouwen in de toekomst. Er zijn jobs en vacatures. Vreemd toch dat de intrest dan niet pakweg 3 procent bedraagt. Er zijn economen die beweren dat de historisch lage rente noodzakeli­jk is om de economie op peil te houden. Onzin natuurlijk. Onze bedrijven kunnen een hogere rente aan. De rente werd lang extreem laag gehouden omdat er een groot schuldenpr­obleem is. Vooral bij overheden loopt de schuldenbe­rg op. De ECB beseft dit en wil vermijden dat het schuldenpr­obleem leidt tot een schuldencr­isis. Bij dit rentebelei­d stel ik me ernstige vragen. Een centrale bank is immers niet geloofwaar­dig als ze de overheid op haar wenken bedient door massaal goedkoop geld te creëren. Erger nog: is 0 procent rente een goede remedie tegen hoge schulden? Ik dacht het niet. Het lijkt veeleer een aanmoedigi­ng om nog meer schulden aan te gaan! Het is minstens een reden om niet snel werk te maken van een budget in evenwicht. Waarom geen geld lenen als krediet toch gratis is?

Ik ben dan ook blij dat onze centrale bank er eindelijk aan denkt om het geweer van schouder te veranderen. Denk nu niet dat u volgend jaar weer 1 procent krijgt op uw spaarreken­ing en 3 procent op een kasbon. We zijn verslaafd aan lage rente en die verslaving zal slechts langzaamaa­n afgebouwd worden. De rente zal nog jaren te laag blijven. De uitspraak van Peter Praet is niet meer dan een waarschuwi­ng aan de overheid. Zorg ervoor dat uw budget in evenwicht is. Je mag er niet vanuit gaan dat geld lenen altijd gratis zal blijven.

Is 0 procent rente een goede remedie tegen hoge schulden? Ik dacht het niet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium