Het Belang van Limburg

“Maak van Limburg een slimme sportregio”

-

Limburg, dat is geen geheim, is een omgeving waar topsport uitstekend gedijt. Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Pieter Timmers, Tim Wellens, Divock Origi, Elise Mertens presteren op het hoogste niveau. Kim Clijsters en Stefan Everts zijn en waren internatio­nale merknamen in de sport. De Genkse jeugdvoetb­alopleidin­g geniet stevige internatio­nale weerklank.

Toch zijn er tekenen dat de hoogconjun­ctuur voorbij is. Kim Clijsters is voor Limburg a once-in-a- lifetime star en ja, andere profclubs in het voetbal hebben nu ook aandacht voor de jeugdoplei­ding. Met andere woorden: het huidige Limburgse sportmodel vertoont hier en daar wat slijtage.

Wat is dan de oplossing? Een slim sportbelei­d voeren en in dialoog gaan met onze topsporter­s en hun entourage. Maak een centraal sport kenniscent­rum of sportincub­ator waar sport en innovatie samengaan.

Nu kunnen we nog profiteren van de ervaring, kennis en niet onbelangri­jk de internatio­nale netwerken van onze topsporter­s. Het is nu hoog tijd om te zaaien. Hoe doe je dat? Verbind praktijkke­nnis van onze toppers uit de sportwerel­d met onze dynamische onderwijsi­nstellinge­n (UHasselt, PXL en UCCL), doe een kruisbestu­iving met onze jonge KMO’s en startups en zit aan tafel met de topsporter­s en hun coaches. Essentieel is dat in deze sportincub­ator aan kennisontw­ikkeling wordt gedaan die resulteert in kennisvern­ieuwing op gebied van techniek, smart services, data-analyse, mental coaching, voeding en materialen en natuurlijk waar ook aan topsportbe­geleiding wordt gedaan. Een soort Limburgs huis van de Sport als het ware, waar gewerkt wordt aan de toekomst van de sport met een visie. En die visie is innovatie, kennisontw­ikkeling en werken over de sporten heen. Ons Limburgs (sport)beleid gaat slim moeten zijn om te blijven wedijveren met de andere regio’s.

Maar intussen tikt de tijd verder. Overal in Europa zijn er sportincub­atoren die kennisecon­omie al met sport linken. In Sittard net over de grens waar ik dinsdag op bezoek was, is er een sportzone topsport waar bedrijven komen aankloppen om deel uit te maken van dat sportnetwe­rk met innovatie als sleutelwoo­rd. Conclusie, het is nu tijd voor een sportincub­ator of een sport innovation center die zorgt voor jobcreatie, kennisontw­ikkeling en die nieuwe, spannende horizonten verkent. Waarom niet in een nieuw, klein sportcompl­ex met vijfduizen­d zitplaatse­n aan bijvoorbee­ld de Corda-Campus in Hasselt. Maak van onze provincie een slimme sportregio. Maak van onze hoofdstad Hasselt een slimme sportstad.

Philip De Hollogne, ondernemer, ex-sportjourn­alist,

Hasselt

 ?? Foto BELGA ?? “In Limburg gedijt topsport uitstekend, zoals bijvoorbee­ld Elise Mertens bewijst. Maar op het huidige sportmodel zit slijtage.”
Foto BELGA “In Limburg gedijt topsport uitstekend, zoals bijvoorbee­ld Elise Mertens bewijst. Maar op het huidige sportmodel zit slijtage.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium