Het Belang van Limburg

Het verhaal van de boer, de vos en de ganzen

- Marcel GRAULS

Boer, pas op uw ganzen’ stond er dinsdag boven De Kern, het hoofdartik­el. Dat was het tweede deel van een spreekwoor­d dat begint met de woorden ‘Als de vos de passie preekt …’ Als de vos - de sluwste schurk van alle dieren - vermomd als priester handelt in het lijden van Christus, en vrede predikt, wat betekent dat dan? Zegt Van Dale: ‘dit betekent: vertrouw een huichelaar het allerminst.’ De grote Vlaamse plannen, de verborgen agenda’s zijn een vermomming, een maskerade, om Limburg opzij te zetten, al- dus het hoofdartik­el.

Neem alle dierenverh­alen en fabels bijeen en kijk welk dier het meest wordt opgevoerd, het meest tot de verbeeldin­g spreekt, dan komt de vos eruit als nummer één. Slim en sluw. Al bij de Egyptenare­n zat hij in die rol, bij de Oude Grieken (Aesopus), in de Middeleeuw­en, bij Lodewijk XIV (La Fontaine), om maar te zwijgen van onze eigen Reinaert de Vos. En altijd legt hij andere dieren in de luren. In het Engels worden ‘je ganzen’ ‘your geese’, in het Duits ‘die Gänse’ in het Frans ‘vos poules’ (kippen!) en in het Spaans wordt de vos zelfs een vrouwtje (la zorra). Een echte Europeaan, die vos.

In ‘Het Belang van Limburg’ van 9 maart 1968 leest een Franstalig­e Brusselse krant de Vlaamse kiezers de les. ‘Maar de Vlaamse kiezers weten best dat zij van die kant geen lessen moeten krijgen’, zegt De Kern, ‘als de vos de passie preekt…’ Op 21 september 1993 meent Spitaels, de patron van de Parti Socialiste, dat Vlamingen en Walen als grote mensen met elkaar moeten leren omgaan. Zegt De Kern: ‘Als de Waalse vos de passie predikt, dan moet de Vlaamse boer op zijn ganzen letten.’ De vos kan een kluizenaar zijn, een berouwvoll­e zondaar, een pelgrim of een monnik; hij zegt Jezus te willen brengen, vrede, maar hij slokt de kippen op en bijt de ganzen de strot af.

Geen nood, vele dieren kijken los door hem heen. Lees er onze ‘Reinaert’ maar op na.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium