Het Belang van Limburg

Keuzemenu 112 komt er in 2019

Burgemeest­er Vos trekt aan alarmbel: Riemstenar­en komen nog steeds uit bij Waalse noodcentra­le

- Eddy VANDOREN

In een brief aan minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) klaagt burgemeest­er Mark Vos (CD&V) over de doorschake­ling van noodoproep­en in zijn Riemst. Al te vaak komen mensen die in de gemeente naar het noodnummer 112 bellen namelijk terecht bij de Luikse centrale, met alle taalverwar­ring van dien. “Al tien jaar probeer ik dat op te lossen”, zegt Vos. Jambon erkent het probleem, en heeft een oplossing in de pijplijn. “Via een keuzemenu zullen mensen vanaf 2019 kunnen aangeven welke taal ze spreken”, zegt Jambon.

Het zal je maar overkomen. Micky Burg en zijn echtgenote Marleen Resseler uit Zichen-ZussenBold­er waren onlangs op terugweg naar huis toen hij een gekantelde bestelwage­n zag liggen in de gracht. Hij stopte, hielp de geknelde bestuurder uit zijn wagen, en belde naar de noodcentra­le. Tot zijn verbazing kwam hij uit in Luik. “Met veel moeite heb ik uitgelegd wat er gaande was”, vertelt Burg. “Maar de medewerker van de centrale sprak uitsluiten­d Frans, begreep nauwelijks wat er gebeurd was en deed geen enkele poging om zich in het Nederlands uit te drukken. Gelukkig was het slachtoffe­r niet ernstig wond zodat de hulpverlen­ing niet heel dringend was, maar stel je voor dat de man in levensgeva­ar was. Nagenoeg een half uur hebben we moeten wachten eer er hulp kwam opdagen.”

Het was de Riemstenaa­r zelf ook al eerder overkomen. “Zelf heb ik enkele jaren geleden, ook vlakbij de taalgrens, een ongeval gehad. Ook toen kwam ik bij de hulpcentra­le van Luik uit.” Er zijn in het verleden zelfs ongevallen geweest waarbij de taalkwesti­e mogelijk een rol speelde in leven of dood.

Al tien jaar

Burgemeest­er Mark Vos (CD&V) kreeg de voorbije jaren meerdere gelijkaard­ige meldingen, en kent de problemati­ek maar al te goed. Hij probeert de situatie al tien jaar op te lossen, voorlopig zonder veel succes. “In 2008 klopte ik al aan bij toenmalig minister Dewael. In 2011 meldde ik dit opnieuw bij minister Turtelboom, en in 2016 heb ik minister Jambon er- over geïnformee­rd. Dat heb ik nu opnieuw gedaan, omdat er dringend een oplossing moet komen. Na controle door onze diensten van de klachten van inwoners blijkt immers dat de oproepen vanuit verschille­nde deelgemeen­ten aan de taalgrens (Zichen-Zussen-Bolder, Val-meer, Elst, nvdr.) door de Luikse centrale worden beantwoord, waar blijkbaar niet iedereen Nederlands spreekt of verstaat. Voor onze inwoners is dat een probleem omdat niet iedereen het Frans machtig is.” “Het is inderdaad een feit dat voornameli­jk vlakbij de taalgrens een noodoproep door de mast van een naburige provincie kan worden opgevangen, en op die manier in de verkeerde noodcentra­le kan belanden”, luidt het bij Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister Jambon. “Maar het probleem is technisch niet zomaar op te lossen. We zetten dus volop in op taalopleid­ingen voor de operatoren. Verder kunnen de diensten oproepen doorverbin­den.”

Keuzemenu

Vanaf volgend jaar moet het bovendien de bedoeling zijn dat bellers naar de noodcentra­le via een keuzemenu zullen kunnen aangeven wie ze precies willen bereiken – brandweer, politie of ziekenwage­n – én in welke taal ze dat willen doen. “Het is de bedoeling om een pretalking­laag (keuzemenu, nvdr.) te installere­n waarbij de oproeper niet alleen in de richting van de juiste discipline wordt gedirigeer­d – medische hulp, brandweerh­ulp of politiehul­p – maar waarbij ook aandacht is voor de taal die de oproeper gebruikt”, aldus het kabinet-Jambon. “Dit moet toelaten dat de oproeper dan kan worden doorverbon­den met de noodcentra­le van zijn moedertaal.” Op dit moment loopt het proefproje­ct daarvoor in West-Vlaanderen en Henegouwen. Na de evaluatie daarvan, wordt het keuzemenu uitgebreid naar de rest van België. “Met de uitvoering wordt dit najaar gestart, en in 2019 wordt deze moderniser­ing over heel het land uitgerold.”

De medewerker van de noodcentra­le sprak uitsluiten­d Frans en begreep nauwelijks wat er gebeurd was

Micky BURG

Het is de bedoeling om in 2019 een keuzemenu voor 112 te installere­n waarbij er ook aandacht is voor de taal die de oproeper gebruikt

minister Jan JAMBON

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium