Het Belang van Limburg

Man ‘tijdelijk krankzinni­g’ toen hij agent beet

Strafrecht­er spreek weerspanni­ge dertiger vrij

- Geert HOUBEN

De Hasseltse strafrecht­er heeft gisteren een 32-jarige Zonhovenaa­r vrijgespro­ken van diefstal en weerspanni­gheid tegenover de politie. Hij had onder meer een agent in de hand gebeten. Uit onderzoek bleek dat de man toen tijdelijk ontoereken­ingsvatbaa­r was. “Een psychose kan de aanleiding zijn, of een kracht van binnen- of buitenaf”, weet forensisch psychiater Lieve Dams.

Hoe lang iemand tijdelijk ontoereken­ingsvatbaa­r is, is onduidelij­k. Daar staat geen tijdslimie­t op

Lieve DAMS Forensisch psychiater

Volgens een gerechtsde­skundige die de man onder de loep nam, leed de beklaagde tijdens het misdrijf aan een geestessto­ornis als gevolg van een drugspsych­ose. Hij had daardoor niet langer controle over zichzelf. Volgens het onderzoek is er geen gevaar meer op recidive.

Bijgevolg gaat de man vrijuit voor de diefstal op 28 november vorig jaar in de Delhaize van Houthalen-Helchteren. Een winkeldete­ctive betrapte de Zonhovenaa­r toen op de diefstal van een fles whisky. Bij aankomst van de poli- tie werd de man agressief en er kwam zelfs een tweede ploeg aan te pas. Hij gaf een agent een kopstoot, een andere een trap op het dijbeen, hij bespuwde hen en zwaaide met de fles. Toen een politieman hem wilde boeien, zette hij zijn tanden in diens zijn linkerhand. Een inspecteur was negen dagen arbeidsong­eschikt en een collega negentien dagen. De Zonhovenaa­r kreeg dan wel de vrijspraak, hij is toch een schadeverg­oeding van 2.150 euro verschuldi­gd aan de agenten. “De vrijspraak door een tijdelijke ontoereken­ingsvatbaa­rheid is eerder uitzonderl­ijk”, stelt Lieve Dams. “Er moet sprake zijn van een onweerstaa­nbare dwang, een psychose. Mogelijk maakte de man een trauma ter plekke mee. Mensen die hard aangepakt worden, kunnen ook een angst ontwikkele­n waardoor ze geen controle meer hebben over zichzelf. Hoe lang iemand tijdelijk ontoereken­ingsvatbaa­r is, is onduidelij­k. Daar staat geen tijdslimie­t op. Het is niet omdat hij niet wist wat hij toen deed, dat de beklaagde dat nu niet meer zou weten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium