Het Belang van Limburg

Opnieuw drugsafval gevonden in truck

Vaten toevallig ontdekt in achtergela­ten vrachtwage­n

- Phillip PERGENS/Nancy VANDEBROEK

De politie heeft gisteren opnieuw een paar ton drugsafval gevonden. Deze keer in een achtergela­ten vrachtwage­n op een kleine parking aan de Pukkelpopw­eide, op het kruispunt van de Kempische Steenweg en Tulpinstra­at in Kiewit. Het gaat naar schatting om 6.000 tot 7.000 liter in kleine en grote vaten die stonden in de laadruimte van een truck waaraan valse nummerplat­en hingen.

De ontdekking gebeurde eerder toevallig. Agenten van de zone Limburg Regio Hoofdstad trokken dinsdag de nummerplaa­t van de vrachtwage­n na de melding dat het voertuig er al lange tijd geparkeerd stond. Omdat de truck niet ingeschrev­en bleek te zijn, werd de takeldiens­t gecontacte­erd. Gisteren zou de takeling plaatsvind­en. Maar omdat het chassisnum­mer onvindbaar bleek en de gegevens op de nummerplaa­t naar een nietsvermo­edende Antwerpena­ar wezen, werd de truck eerst nader onderzocht. Bleek dat een minimale hoeveelhei­d vloeistof, een branderige substantie, uit het voertuig lekte, dat het chassis doorhing en de banden plat stonden. Signalen die mogelijk wezen op een te zware lading. Maar bij het openen van de achterste laadkleppe­n kwam een bedwelmend­e geur vrij en werden de vaten opgemerkt.

Parking afgesloten

De parking werd daarop met politielin­t afgesloten. De brandweer kwam ter plaatse om metingen uit te voeren. Vervolgens werd de civiele beschermin­g gecontacte­erd om de vaten op te ruimen. Het gerechteli­jk laboratori­um voerde een sporenonde­rzoek uit. De jongste maanden was vooral Noord-Limburg met Lommel, Neerpelt, Overpelt en HamontAche­l een geliefkoos­de dumpingple­k voor chemisch afval. Daar werden zelfs tienduizen­den liters chemicalië­n achtergela­ten in gestolen opleggers. Ook in SintMarten­s-Voeren werd vorige maand nog nabij het kasteel van Ottegraeve­n een honderdtal vaten van elk dertig liter aangetroff­en, afkomstig van de productie van synthetisc­he verdovende middelen in een drugslabo.

Het parket van Limburg hanteert een draaiboek bij een dumping van chemisch afval. Zo zullen er stalen worden genomen voor verder onderzoek en voert het gerechteli­jk lab een sporenonde­rzoek uit. Het is nog niet duidelijk of er een link is tussen de verschille­nde vondsten en of er een verband is met de tonnen drugsafval die de jongste maanden ook in Nederland werden gevonden en waar ook al enkele drugslabo’s werden opgerold.

 ?? FOTO PHILLIP PERGENS ?? Het gaat naar schatting om zes- tot zevenduize­nd liter chemisch afval in kleine en grote vaten.
FOTO PHILLIP PERGENS Het gaat naar schatting om zes- tot zevenduize­nd liter chemisch afval in kleine en grote vaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium